Bank of Canada Dijangka Kekal Kadar Tetap dengan Nada Hawkish

Bank of Canada

Kanada sedang mengalami perlambatan ekonomi yang telah diramalkan oleh para ekonom, mungkin menandakan berakhirnya siri kenaikan kadar yang luar biasa oleh Bank of Canada.

Walaupun menghadapi cabaran ekonomi ini, sangat tidak mungkin pihak berkuasa akan mengumumkan berakhirnya penyesuaian dasar monetari mereka. Laluan masa depan kadar inflasi masih tidak pasti, dan kajian menunjukkan bahawa para pengguna dan perniagaan masih menjangkakan kadar inflasi yang tinggi.

Macklem tidak berkemungkinan akan mengambil tindakan yang akan menyekat keupayaan bank pusat untuk menaikkan kos pinjaman pada masa hadapan sekiranya perlu. Seperti yang dinyatakan oleh Carrie Freestone, seorang ekonom di Royal Bank of Canada, “Dasar monetari mungkin cukup ketat, tetapi saya tidak fikir Bank of Canada akan menyatakan secara terang-terangan bahawa mereka telah selesai menaikkan kadar kerana mereka mahu meninggalkan pilihan untuk menaikkan kadar kemudian.”

Tanggungjawab utama Macklem adalah untuk menjelaskan jadual dan strategi untuk menurunkan kadar inflasi semasa 3.8% (pada September) kepada sasaran 2%. Bank pusat akan memberikan ramalan kewangan terkini dalam laporan dasar monetari yang dijangka akan membincangkan halangan yang dihadapi oleh pengguna yang mengurangkan perbelanjaan mereka kerana kos pinjaman tertinggi dalam dekad.

Charles St. Arnaud, ekonom ketua Alberta Central, percaya bahawa menunggu di tepi garis adalah pendekatan yang sesuai. Penyelidikannya menunjukkan bahawa penurunan ekonomi di Kanada biasanya bermula lima hingga tujuh suku tahun selepas kadar faedah mencapai tahap yang menyekat pertumbuhan, ambang yang beliau percaya telah dicapai pada suku keempat 2022. Ini selari dengan ramalan konsensus pertumbuhan sangat perlahan, dengan KDNK dijangka akan berkembang pada kadar purata tahunan 0.2% untuk tiga suku tahun berikutnya, berikutan kontraksi yang tidak dijangka antara April dan Jun.

Walaupun risiko resesi semakin meningkat, Macklem dan ahli majlis penetapan kadar kemungkinan akan menekankan bahawa dasar monetari yang lebih longgar masih jauh. Pasaran pertukaran semalam juga kelihatan bersetuju, dengan peluang rendah untuk kenaikan atau pengurangan kadar sehingga musim panas tahun depan. Berbeza pula, para ekonom lebih berwaspada, meramalkan potensi pengurangan kadar bermula suku kedua tahun berikutnya, mengikut ramalan median kaji selidik Bloomberg.

Hasil obligasi jangka panjang meningkat dengan ketara, menyumbang kepada keadaan kewangan yang lebih ketat, dengan hasil 10 tahun Kanada melepasi 4%, dan kadar perumahan juga meningkat. Bank of Canada mengakui kesan kenaikan hasil obligasi jangka panjang ini dan mencadangkan ia akan menjadi faktor dalam keputusan mereka.

Memandangkan isi rumah Kanada lebih berhutang purata berbanding rakan-rakan Amerika Syarikat dan mempunyai tempoh pinjaman rumah yang lebih pendek, mereka lebih terdedah kepada kenaikan kadar. Faktor ini mempengaruhi keputusan Bank of Canada untuk berhenti pada Januari, jauh lebih awal daripada Bank Pusat Amerika Syarikat.

Pasaran buruh Kanada, walaupun menambah pekerjaan dan mengekalkan kadar pengangguran 5.5% selama tiga bulan, menunjukkan tanda-tanda permintaan buruh yang melambat dan kekurangan jawatan kosong yang berkurangan.

Walaupun menghadapi cabaran ini, mandat utama Macklem adalah untuk mencapai inflasi 2%. Pada Julai, ramalan bank menunjukkan sasaran ini mungkin tidak akan dicapai sehingga pertengahan 2025, memberikan sebab untuk mengekalkan kemungkinan dasar monetari yang lebih ketat di meja, walaupun dalam persekitaran ekonomi yang lebih lemah. Seperti yang dinyatakan oleh Andrew Kelvin, ketua strategi Kanada di TD Bank Securities, “Jika akhirnya mereka membenarkan jangkaan inflasi untuk terlepas kawalan kerana ketat, saya fikir ia akan membuat kerja mereka jauh lebih sukar pada masa hadapan.”