Bahrain, Pertama di Timur Tengah untuk Mendapatkan Mesin Terbaru yang Digunakan untuk Pemsequensian Genom Manusia

(SeaPRwire) –   MANAMA, Bahrain, Nov. 29, 2023 — Kementerian Kesihatan di Kerajaan Bahrain telah menjadi yang pertama di Timur Tengah untuk memperoleh dan melancarkan penggunaan mesin terkini NovaSeqTM X Plus untuk tujuan penjujukan genom manusia. Langkah ini adalah sebahagian daripada komitmen Kerajaan untuk terus membangunkan perkhidmatan terapi dan diagnostik selari dengan pencapaian perubatan global terkini, memberi manfaat kepada kesihatan semua.

Pengerusi Majlis Kesihatan Tertinggi, Leftenan Jeneral Dr. Shaikh Mohammed bin Abdulla Al Khalifa, menekankan usaha berterusan dalam Projek Genom Kebangsaan, yang bertujuan menggunakan penjujukan gen untuk mengambil kira dasar kesihatan kebangsaan dan rancangan pengurusan terapi serta pencegahan yang berkesan.

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Dr. Jaleela bint Al-Sayed Jawad Hassan menyatakan bahawa memperoleh peranti ini selari dengan usaha berterusan untuk mengikuti tren teknologi terkini dalam bidang kesihatan, sambil terus membangunkan Pusat Genom Kebangsaan, yang akan memberi kesan positif ke atas pelbagai perkhidmatan diagnostik dan terapi yang ada untuk faedah masyarakat.

Sementara itu, Dr. Gregory Essert, Pengurus Am Emerging Markets di Illumina, menyatakan, “Melalui peranti khusus terkini kami dalam penjujukan genom, NovaSeqTM X Plus, kami boleh menjana lebih daripada 20,000 genom keseluruhan setahun – 2.5 kali kapasiti sebelumnya, kami berharap dapat memberikan sumbangan kepada matlamat Pusat Genom Kebangsaan di Kerajaan Bahrain dengan menggunakan teknologi untuk memperoleh pemahaman yang lebih baik tentang penyakit dan risiko genetik berpotensi, dengan itu membangunkan rancangan penjagaan kesihatan.

Demikian juga, Encik Abdelrahman Ramadan, Ketua Pegawai Eksekutif *officer* Zahrawi Group yang merupakan wakil tempatan Illumina di Bahrain telah menekankan, “Kami percaya bahawa Projek Genom Kebangsaan Bahrain, selari dengan visi dan misi Kumpulan Zahrawi, melambangkan langkah penting ke arah pencapaian kecemerlangan dalam penyelidikan genomik, memperkukuhkan kepercayaan, dan memberikan sumbangan bermakna kepada kesejahteraan masyarakat di rantau GCC dan seterusnya”.

Adalah diperhatikan bahawa Projek Genom Kebangsaan dilancarkan di Kerajaan Bahrain pada tahun 2019, dan kempen kesedaran telah dilancarkan oleh institusi kesihatan awam untuk menggalakkan penyertaan masyarakat dalam program itu, dengan sasaran mengumpul 50,000 sampel menjelang 2024.

Satu delegasi kebangsaan pakar dari Pusat Genom Kebangsaan dihantar ke Harvard University di Amerika Syarikat untuk menjalani latihan khusus, termasuk kaedah penjujukan genom terkini, pengelasan data biologi, analisis klinikal, analisis data saintifik, dan pengurusan data genetik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.