Asieris Kini Menyajikan Data Analisis Perantaraan Pertama bagi Kombinasi APL-1202 Secara Oral dengan Penghambat PD-1 Tislelizumab untuk Rawatan Neoadjuvant Kanser Kandung Air Berotot di ASCO-GU 2024

(SeaPRwire) –   SHANGHAI, Jan. 29, 2024 — Asieris Pharmaceuticals (Stock Code: 688176.SH), sebuah syarikat farmaseutikal global yang mengkhususkan dalam mencari, membangunkan, dan memasarkan ubat-ubatan inovatif untuk rawatan kanser genitourinary dan penyakit berkaitan lain, mengumumkan pelepasan analisis perantaraan pertama bagi ujian klinikal Fasa II bagi APL-1202 secara oral dalam kombinasi dengan penghambat PD-1 tislelizumab untuk rawatan neoadjuvant kanser otot pundi kencing stadium lanjut (MIBC). Pelepasan data analisis perantaraan ini dibuat dalam bentuk abstrak oral laju (Abstrak No: 632) di Simposium Genitourinary Kanser Persatuan Onkologi Klinikal Amerika Syarikat (ASCO GU) 2024. Pendaftaran pesakit ujian klinikal baru-baru ini lengkap.

Objektif utama ujian klinikal Fasa II ini adalah untuk menilai keselamatan dan keberkesanan APL-1202 dalam kombinasi dengan tislelizumab berbanding monoterapi tislelizumab sebagai rawatan neoadjuvant untuk pesakit MIBC. Populasi ujian termasuk pesakit MIBC baru didiagnosis yang direncanakan untuk radikal sistektomi (RC), dan yang tidak layak menerima kemoterapi neoadjuvant berdasarkan sisplatin atau enggan menerima rawatan berdasarkan sisplatin. Titik hujung keberkesanan utama adalah kadar tindak balas patologi lengkap (pCR). pCR ditakrifkan sebagai ketiadaan sisa tumor dalam spesimen pundi kencing dan nodus limfa yang disahkan melalui penilaian histopatologi selepas RC (pT0N0).

Keputusan analisis perantaraan ujian klinikal Fasa II menunjukkan bahawa dalam kumpulan rawatan kombinasi APL-1202 dan tislelizumab, daripada 18 subjek yang dinilai, 7 mencapai pCR, berjumlah 7/18 (39%). Dalam kumpulan monoterapi tislelizumab, daripada 14 subjek yang dinilai, 3 mencapai pCR, berjumlah 3/14 (21%). Selain itu, di kalangan 6 peserta dalam kumpulan rawatan kombinasi dengan peringkat klinikal T3N0M0, 2 mencapai pCR, berjumlah 2/6 (33%). Tiada pCR diperhatikan dalam kumpulan monoterapi tislelizumab di kalangan peserta dengan peringkat klinikal T3N0M0. Keputusan analisis perantaraan menunjukkan bahawa kedua-dua kumpulan memenuhi keperluan keberkesanan reka bentuk ujian Simon dua peringkat untuk peringkat pertama, dan penilaian lanjut akan dijalankan pada peringkat seterusnya, dengan fokus khusus untuk mengesahkan isyarat keberkesanan yang menggalakkan yang ditunjukkan oleh kumpulan rawatan kombinasi. Dari segi keselamatan, kumpulan rawatan kombinasi menunjukkan ciri-ciri keselamatan yang boleh diterima.

Piawaian rawatan yang disyorkan untuk MIBC ialah radikal sistektomi (RC) dengan diseksi limfa pelvik bilateral, diikuti dengan pemberian kemoterapi neoadjuvant (NAC) kepada pesakit yang layak menerima sisplatin1. Walau bagaimanapun, kira-kira 50% pesakit tidak layak menerima sisplatin kerana larangan pra-wujude, dan sesetengah enggan menerima apa-apa kemoterapi2,3. Pada masa ini, masih banyak cabaran yang perlu ditangani dalam rawatan MIBC.

Dr. Linda Wu, Ketua Pembangunan Produk Asieris, berkata, “Kanser pundi kencing adalah kanser kesepuluh paling biasa di seluruh dunia, dengan kira-kira 573,000 kes baru dan 213,000 kematian dilaporkan setiap tahun. Kanser otot pundi kencing stadium lanjut (MIBC) menyumbang kira-kira 20% daripada kes baru didiagnosis. Analisis data klinikal perantaraan menunjukkan bahawa kombinasi APL-1202 dan penghambat PD-1 tislelizumab mempunyai potensi terapeutik yang menggalakkan dalam rawatan neoadjuvant untuk MIBC. Ini semakin memperkukuh keyakinan kami terhadap keselamatan dan keberkesanannya. Rejim rawatan kombinasi ini mempunyai potensi untuk menyediakan pilihan rawatan yang berkesan untuk pesakit MIBC yang tidak dapat diterima rawatan berdasarkan platinum.”

APL-1202 kini sedang menjalankan dua ujian klinikal fasa III/utama serentak. Satu ujian klinikal Fasa II yang mengkaji penggunaan APL-1202 dalam kombinasi dengan kemoterapi intravesikal untuk rawatan pesakit kanser pundi kencing tidak otot stadium pertengahan dan tinggi (NMIBC) yang telah relaps dari kemoterapi; dan satu ujian klinikal Fasa III yang menyiasat penggunaan APL-1202 sebagai monoterapi dalam rawatan pesakit NMIBC stadium pertengahan yang belum pernah dirawat.

rujukan:

  1. Alfred Witjes J,et al. Eur Urol 2017; 71: 462-75.
  2. Galsky MD, et al. J Clin Oncol 2011; 29: 2432-8.
  3. Burger M, et al.Eur Urol 2012; 61: 1070-1.

Mengenai Asieris

Asieris Pharmaceuticals(688176.SH), ditubuhkan pada Mac 2010, adalah syarikat farmaseutikal global yang mengkhususkan dalam mencari, membangunkan dan memasarkan ubat-ubatan inovatif untuk rawatan kanser genitourinary dan penyakit berkaitan lain. Kami berusaha untuk meningkatkan kesihatan manusia untuk memelihara maruah pesakit. Kami bertujuan untuk menjadi pemimpin farmaseutikal global yang mengintegrasikan R & D, pengeluaran dan pemasaran dalam bidang tumpuan kami, kerana kami menyediakan penyelesaian diagnosis dan rawatan terbaik dalam kelas untuk pesakit di China dan seluruh dunia.

Syarikat ini telah membangunkan platform R & D dan teknologi inti yang unik, mengkaji mekanisme tindakan baru, dan menilai calon ubat secara cekap dan menilai. Dengan sistem R & D dalaman yang mapan dan kepakaran dalam pembangunan ubat global, Asieris komited untuk melancarkan ubat-ubatan kelas pertama dan produk inovatif lain untuk menangani keperluan yang belum terpenuhi besar dalam bidang tumpuan kami.

Asieris juga meningkatkan pipelin untuk penyakit genitourinary melalui R & D proprietari dan perkongsian strategik, sambil mengikuti teknologi dan terapi puncak. Syarikat berusaha untuk menemui dan mengenal pasti keperluan klinikal yang belum terpenuhi, dan mengambil pendekatan proaktif dalam perancangan produk dan pengurusan kitaran hayat. Kami bertujuan untuk menubuhkan portfolio cemerlang yang meliputi diagnosis dan rawatan dalam usaha untuk memberi manfaat kepada lebih banyak pesakit di China dan seluruh dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.