Ascletis Umumkan Pesakit Pertama Dos Dalam Ujian Klinikal Fasa III ASC40 (Denifanstat) Untuk Rawatan Jerawat

(SeaPRwire) –   HANGZHOU dan SHAOXING, China, 24 Januari 2024 — Ascletis Pharma Inc. (HKEX: 1672, “Ascletis”) hari ini mengumumkan dos pertama pesakit dalam ujian klinikal Fasa III ASC40 (Denifanstat) untuk rawatan jerawat sederhana hingga teruk di Hospital Huashan, Universiti Fudan.

Ujian klinikal Fasa III ini adalah ujian klinikal rawak, buta ganda, dikawal placebo, berpusat pelbagai pusat di China untuk menilai keselamatan dan kesan ASC40 untuk rawatan jerawat sederhana hingga teruk. 480 subjek dengan jerawat sederhana hingga teruk akan didaftarkan dan dirawat secara rawak ke satu tangan rawatan aktif dan satu kawalan plasebo pada nisbah 1: 1 untuk menerima 50 mg ASC40 atau plasebo yang sepadan secara oral, sekali sehari selama 12 minggu.

Titik akhir kecekapan utama adalah: peratusan subjek yang mencapai kejayaan rawatan pada minggu 12, peratusan perubahan daripada asas dalam jumlah keseluruhan pada minggu 12, dan peratusan perubahan daripada asas dalam jumlah keseluruhan (ILC) pada minggu 12. Kejayaan rawatan ditakrifkan sebagai sekurang-kurangnya pengurangan 2 mata dalam Skor Penilaian Global Penyiasat (IGA) daripada asas dan skor jelas (0) atau hampir jelas (1).

Pada 2 Mei 2023, Ascletis mengumumkan bahawa ASC40 mencapai titik akhir utama dan kunci sekunder dalam ujian klinikal Fasa II untuk rawatan jerawat vulgaris, menunjukkan kecekapan yang lebih unggul dan keselamatan yang baik.

ASC40 ialah penghalang selektif kecil molekul laluan asid lemak (FASN). Mekanisme ASC40 untuk rawatan jerawat ialah (1) penghalangan terus pengeluaran minyak muka, melalui penghalangan lipogenesis de novo (DNL) dalam sebosit manusia; dan (2) menghalang peradangan, dengan mengurangkan pengeluaran sitokina dan pembezaan Th17.

“Pasukan kami sekali lagi menunjukkan eksekusi yang kuat dalam memacu rawatan yang menjanjikan untuk pesakit kerana kemajuan pesat ini telah dibuat sejak kami mengumumkan permulaan ujian klinikal Fasa III ASC40 untuk jerawat pada 5 Disember 2023. Sebagai calon ubat pertama dalam kelasnya dengan mekanisme baharu untuk rawatan jerawat, ASC40 telah menunjukkan kecekapan yang signifikan dan keselamatan yang baik dalam kajian Fasa II. Kami akan mempercepat pendaftaran pesakit dan mengharapkan untuk melaporkan keputusan Fasa III dalam masa terdekat.” kata Dr. Jinzi J. Wu, Pengasas, Pengerusi dan CEO Ascletis.

Mengenai Ascletis

Ascletis ialah syarikat bioteknologi inovatif yang dipacu penyelidikan dan pembangunan yang disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong (1672.HK), meliputi seluruh rantaian nilai daripada penemuan dan pembangunan hingga pembuatan dan komersialisasi. Diketuai oleh pasukan pengurusan dengan kepakaran mendalam dan rekod prestasi yang terbukti, Ascletis memberi tumpuan kepada tiga bidang terapeutik dengan keperluan perubatan tidak terpenuhi dari perspektif global: penyakit virus, hepatitis steatosis bukan alkohol (NASH) dan onkologi. Melalui pelaksanaan cemerlang, Ascletis dengan pantas memacu portfolio ubatnya dengan matlamat memimpin persaingan global. Setakat ini, Ascletis mempunyai beberapa calon ubat dalam portfolio R & Dnya. Calon ubat paling maju termasuk ASC22 (CHB rawatan sembuh fungsi), ASC40 (jerawat), ASC40 (glioblastoma berulang), ASC40 (NASH), ASC41 (NASH) dan ASC61 (tumor solid lanjut).

Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.