ASCENDANT ANNOUNCES APPOINTMENT OF MR. VAL COETZEE AS DIRECTOR OF PROCESS ENGINEERING

Mining 37 shelk ASCENDANT ANNOUNCES APPOINTMENT OF MR. VAL COETZEE AS DIRECTOR OF PROCESS ENGINEERING

TSX: ASND
www.ascendantresources.com

  • Pelantikan Jurutera Proses Berpengalaman Tinggi untuk Meningkatkan Kapasiti Teknikal
  • Penambahan Pasukan Perkhidmatan Teknikal Untuk Menyokong Program Pembangunan Sedang Berjalan

TORONTO, Oct. 16, 2023 /CNW/ – Ascendant Resources Inc. (TSX: ASND) (OTCQB: ASDRF) (FRA: 2D9) (“Ascendant” atau “Syarikat”) dengan sukacitanya mengumumkan bahawa ia telah memperkukuh pasukannya dengan penambahan Encik Val Coetzee yang telah dilantik sebagai Pengarah, Kejuruteraan Proses. Encik Coetzee akan bekerja dengan pasukan teknikal yang lain untuk meningkatkan penyampaian projek Lagoa Salgada untuk mengoptimumkan lengkapan aliran proses dan reka bentuk ketika syarikat bergerak ke arah pembangunan projek.


Ascendant Resources Inc. Logo (CNW Group/Ascendant Resources Inc.)

Encik Coetzee adalah seorang profesional kejuruteraan proses senior dengan pengalaman lebih 25 tahun dalam reka bentuk kejuruteraan proses, pengurusan operasi, analisis metallurgi, analisis risiko, penilaian ekonomi dan kepimpinan eksekutif dalam industri perlombongan global. Untuk dekad yang lalu, Encik Coetzee telah berada di DRA Global menaiki jawatan sebagai Naib Presiden Kanan untuk Kejuruteraan Proses. Encik Coetzee memainkan peranan penting dalam kejayaan pelbagai projek dan kajian di seluruh julat komoditi dan lokasi global. Sebelum ini Encik Coetzee bekerja di Impala Platinum dan De Beers Consolidated sebagai ahli metallurgi dan pengurus teknikal yang diberi tanggungjawab untuk menyelia projek hijau baru. Encik Coetzee memegang Ijazah Kejuruteraan dalam Kejuruteraan Kimia dari Universiti Stellenbosch, Afrika Selatan dan Sarjana Kejuruteraan: Perlombongan (Ekonomi Mineral) dari Universiti Witwatersrand, Afrika Selatan dan mempunyai pengalaman dalam pelbagai komoditi, termasuk PGMs, Emas, Uranium, Tembaga, Kobalt, Zink, Plumbum, Litium, Mangan, Krom, Nikel, Magnesium, Besi dan Berlian, dengan kepakaran dalam pemprosesan bijih, hidrometalurgi, dan pirometalurgi.

Mark Brennan, Pengerusi Eksekutif Ascendant menyatakan, “Kami sangat gembira menyambut Val ke Pasukan Teknikal Ascendant. Val membawa pengalaman yang signifikan dalam reka bentuk, metallurgi dan pengoptimuman proses yang menambah ketara keupayaan teknikal Ascendant ketika kami bertujuan untuk mengoptimumkan reka bentuk dan lengkapan aliran proses untuk projek Lagoa Salgada ketika kami bergerak projek ke arah keputusan pembangunan akhir“.

Mengenai Ascendant Resources Inc.

Ascendant Resources ialah syarikat perlombongan berpangkalan di Toronto yang memberi tumpuan kepada eksplorasi dan pembangunan projek VMS berpotensi tinggi Lagoa Salgada yang terletak di Belt Pyrite Iberian yang subur di Portugal. Projek Lagoa Salgada ialah projek polimetallic berkualiti tinggi, menunjukkan endowment mineral biasa zink, tembaga, plumbum, timah, perak dan emas. Potensi eksplorasi besar terletak dekat deposit dan di sasaran loncatan berpotensi di seluruh konsesi hartanah besar seluas 7,209 hektar.

Terletak hanya 80km dari Lisbon dan dikelilingi infrastruktur cemerlang, Lagoa Salgada menawarkan masukan kos rendah ke peluang eksplorasi dan pembangunan signifikan, sudah menunjukkan skala boleh tambang dan potensi generasi aliran tunai.

Ascendant kini memegang 80% kepentingan dalam projek Lagoa Salgada melalui kedudukannya di Redcorp – Empreendimentos Mineiros, Lda, (“Redcorp”). Saham biasa Syarikat tersenarai secara utama di Bursa Saham Toronto di bawah simbol “ASND”. Untuk maklumat lanjut mengenai Ascendant, sila lawati laman web kami di http://www.ascendantresources.com/.

Penyata Masa Depan

Penyata ini mengandungi kenyataan yang merupakan “penyata masa depan” (secara kolektif, “penyata masa depan”) dalam maksud undang-undang berkenaan yang berkuat kuasa. Kecuali pernyataan mengenai sejarah, semua penyata adalah penyata masa depan dan berasaskan jangkaan, anggaran dan ramalan pada tarikh berita ini. Mana-mana kenyataan yang membincangkan ramalan, jangkaan, kepercayaan, rancangan, sasaran, anggapan, peristiwa masa depan atau prestasi (sering tetapi tidak selalunya menggunakan ungkapan seperti “menjangkakan”, atau “tidak menjangkakan”, “dijangka”, “meramalkan” atau “tidak meramalkan”, “merancang”, “belanjawan”, “ramalan”, “anggaran”, “percaya” atau variasi ungkapan tersebut atau menyatakan bahawa tindakan, peristiwa atau keputusan tertentu “mungkin” atau “boleh”, “akan”, “mungkin” atau “akan” diambil untuk berlaku atau dicapai) bukan kenyataan sejarah dan mungkin merupakan penyata masa depan.

Penyata masa depan yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini termasuk, tanpa had, kenyataan mengenai perniagaan, projek Lagoa Salgada dan jadual penyelesaian kajian. Dalam membuat penyata masa depan yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini, Ascendant telah membuat beberapa anggapan, termasuk, tetapi tidak terhad kepada hasil yang berkaitan dengan kerja-kerja pengoptimuman di Projek Lagoa Salgada. Walaupun Ascendant percaya bahawa jangkaan yang terkandung dalam penyata masa depan adalah munasabah, ia tidak boleh memberi jaminan bahawa jangkaan mana-mana penyata masa depan akan terbukti tepat. Risiko, ketidakpastian dan faktor-faktor lain yang diketahui dan tidak diketahui yang boleh menyebabkan keputusan sebenar dan peristiwa masa depan berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam penyata masa depan tersebut. Faktor-faktor sedemikian termasuk, tetapi tidak terhad kepada perniagaan am, ekonomi, persaingan, politik dan sosial umum. Oleh itu, pembaca tidak harus bergantung kepada penyata masa depan dan maklumat yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini. Kecuali diperlukan oleh undang-undang, Ascendant menafikan sebarang niat dan anggapan tiada obligasi untuk mengemas kini atau meninjau semula penyata masa depan untuk menggambarkan keputusan sebenar, sama ada disebabkan maklumat baru, peristiwa masa depan, perubahan anggapan, perubahan faktor yang mempengaruhi penyata masa depan tersebut atau sebaliknya. Maklumat masa depan tertakluk kepada pelbagai risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar atau hasil berbeza secara material daripada yang dinyatakan atau disangka dalam maklumat masa depan, termasuk tanpa had, risiko yang dideskripsikan di bawah tajuk “Risiko-Risiko” dalam Laporan Tahunan Syarikat bertarikh 31 Mac 2023 dan di bawah tajuk “Risiko dan Ketidakpastian” dalam Perbincangan dan Analisis Pengurusan Syarikat untuk tahun berakhir 31 Disember 2022 dan 2021 dan risiko-risiko lain yang dikenal pasti dalam penyataan syarikat yang boleh didapati di SEDAR di www.sedar.co