Apa yang Dijangkakan dalam Laporan Bekalan dan Permintaan Oktober USDA

Laporan Bekalan dan Permintaan Oktober USDA

Laporan Bekalan dan Permintaan Oktober dari USDA secara historinya mengambil tempat duduk belakang kepada penuaian yang sedang berjalan dalam industri pertanian. Walau bagaimanapun, trend ini beralih pada tahun 2005 disebabkan oleh Akta Dasar Tenaga AS, yang menyalakan permintaan untuk jagung dan meningkatkan had kedudukan dalam komoditi pertanian.

Ketika kita berada di pertengahan Oktober, penuaian musim luruh 2023 sedang rancak berjalan, dengan anggaran terkini daripada Perkhidmatan Statistik Pertanian Kebangsaan (NASS) menunjukkan bahawa 33% penuaian jagung AS dan 30% penuaian kacang soya AS telah siap. Komuniti pertanian sedang sibuk membincangkan laporan USDA yang akan datang, terutamanya mengenai pengeluaran jagung dan kacang soya.

Penulis artikel ini, walaupun mengakui minat dalam laporan ini, menyatakan ketiadaan minat peribadi, kerana mereka percaya bahawa maklumat yang diperlukan untuk memahami bekalan dan permintaan dalam pasaran sedia ada dan tidak memerlukan statistik kerajaan. Sebaliknya, ramai individu dalam industri lebih suka menganggap pembebasan bulanan nombor USDA sebagai sejenis permainan “Keno”, di mana mereka menunggu kerajaan mendedahkan nombornya dan melihat jika mereka telah “menang.”

Seorang wartawan komoditi menghampiri penulis untuk mendapatkan pandangan mengenai apa yang boleh dijangkakan daripada laporan Oktober. Secara historinya, tumpuan pada bulan Oktober telah tertumpu kepada pengeluaran, terutamanya disebabkan oleh perubahan ketara dalam ekar yang ditanam. Walaupun USDA mempunyai angka-angka keluasan ini sejak musim bunga, mereka biasanya membuat perubahan minimum sehingga tahun 2005.

Walau bagaimanapun, dua peristiwa penting pada tahun 2005 mengubah sifat laporan Oktober. Akta Dasar Tenaga AS 2005 meningkatkan permintaan untuk jagung, dan pada masa yang sama, had kedudukan di Chicago Mercantile Exchange (CME) diubah untuk membenarkan lebih banyak perdagangan bukan komersial dalam pasaran pertanian. Perubahan dalam dinamik perdagangan ini mendorong USDA untuk membuat penyelarasan yang lebih substansial dalam laporan Oktober.

Sejak tahun 2005, telah berlaku pelbagai perubahan dalam laporan Oktober USDA, dengan pergeseran ketara dalam ekar jagung dan kacang soya yang ditanam. Sebagai contoh, pada tahun 2008, USDA mengurangkan keluasan jagung daripada 87.9 juta ekar kepada 85.9 juta ekar dalam laporan Oktober awalnya, dan keluasan kacang soya meningkat daripada 74.8 juta ekar kepada 77.0 juta ekar. Laporan Oktober semakan seterusnya mengurangkan keluasan jagung kepada 84.9 juta ekar dan mengambil kembali 1.1 juta ekar daripada kacang soya.

Tahun-tahun berikutnya telah melihat turun naik dalam angka keluasan jagung dan kacang soya, dengan 2.1 juta ekar dikurangkan untuk jagung pada tahun 2013 dan keluasan kacang soya mengalami peningkatan dan penurunan. Walau bagaimanapun, dua Oktober terakhir (2021 dan 2022) tidak menunjukkan sebarang perubahan daripada anggaran September.

Ini membawa kepada dua kemungkinan menarik untuk laporan Oktober 2023 yang akan datang: Adakah akan ada tahun ketiga berturut-turut tanpa sebarang perubahan, mengingatkan Benjamin Franklin Fish Similarity (membayangkan bahawa pasaran cenderung menjadi masam selepas siri trend melawan norma)? Atau adakah terdapat belitan tersembunyi yang menanti untuk didedahkan dalam laporan 2023? Walaupun ia mungkin tidak begitu memberi maklumat, ia pasti menjanjikan acara yang menyeronokkan, umpama “Keno on steroids.”