Aniai Menutup Pembiayaan Pra-Siri A $12 Juta untuk Mempercepat Pengeluaran Penyelesaian Dapur Robotiknya

  • Peningkatan pengeluaran penyelesaian masakan burger robotik ‘Alpha Grill’ akan bermula awal 2024
  • Ciri perisian berdasarkan awan, kecerdasan buatan (AI) akan didedahkan pada Mei

(SeaPRwire) –   NEW YORK, Jan. 24, 2024 — Aniai, syarikat robotik berkembang pesat dan pemimpin global dalam penyelesaian dapur inovatif, berjaya menyekat pembiayaan pra-siri A bernilai $12 juta. Diketuai oleh InterVest, salah satu firma modal ventura terbesar di Korea Selatan, pusingan ini termasuk pelaburan daripada pelabur baharu seperti SV Investment dan Ignite Innovation berpangkalan UK, serta daripada pelabur sedia ada, Capstone Partners. Pelaburan terkini ini meningkatkan jumlah pembiayaan Aniai setakat ini kepada $15 juta.

Aniai Closes $12 Million Pre-Series A Funding to Accelerate Production of Its Robotic Kitchen Solution.
Aniai Closes $12 Million Pre-Series A Funding to Accelerate Production of Its Robotic Kitchen Solution.

Ditubuhkan pada 2020, Aniai ialah syarikat permulaan yang memecahkan masalah dalam bidang inovasi, pembangunan dan komersialisasi penyelesaian robotik untuk memasak burger. Produk terasnya, ‘Alpha Grill’, memanfaatkan robotik untuk memasak burger secara cekap, dengan penggunaan gril berkembar yang boleh memasak sehingga lapan keping patty serentak atau 200 keping patty setiap jam. Apabila Alpha Grill digunakan di dapur, jenama restoran boleh menyederhanakan operasi dengan mengeluarkan tugas berulang yang berkaitan dengan memasak patty burger seperti menekan dan mengalihkan. Ini tidak sahaja mengurangkan masa memasak malah juga mengurangkan beban kerja pekerja.

“Aniai berjaya melengkapkan satu pusingan pembiayaan daripada pelabur tempatan dan antarabangsa yang mengiktiraf penyelesaian inovatif kami, potensi masa depan dan kemajuan luar biasa dalam industri perkhidmatan makanan sehingga kini,” kata Gunpil Hwang, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas bersama Aniai. “Suntikan modal ini akan membantu misi kami untuk meningkatkan produktiviti dapur melalui robotik dan automasi sambil membantu kami mempercepatkan pengeluaran untuk memenuhi permintaan semasa dan masa depan. Selain itu, Aniai merancang untuk meningkatkan penyelesaian robotiknya dengan menambah perisian berdasarkan awan yang maju, berdasarkan kecerdasan buatan untuk memperkasakan lagi keupayaan dan prestasi Alpha Grill awal tahun ini, yang akan memberi manfaat kepada pelanggan baharu dan sedia ada Aniai.

Keluaran perisian akan datang untuk Alpha Grill akan merangkumi ciri yang akan menggunakan AI untuk membezakan warna patty burger dan menilai kualitinya melalui penderiaan imej masa nyata semasa proses memasak. Sebagai contoh, jika patty burger tidak memenuhi spesifikasi dan keperluan memasak jenama, Alpha Grill akan segera memaklumkan staf memasak untuk memastikan kawalan kualiti yang ketat dan dipertingkatkan. Ciri terkini berdasarkan awan, AI daripada Aniai akan diperkenalkan di Persidangan Persatuan Restoran Kebangsaan, pameran perdagangan utama industri perkhidmatan makanan, pada Mei.

Dengan pusingan pembiayaan terkini, Aniai akan mempercepatkan pelancaran kemudahan pengeluaran pertamanya yang dipanggil Loji Satu di Korea Selatan untuk memastikan pengeluaran dan pengurusan rantaian bekalan yang stabil bagi Alpha Grill, selari dengan usaha pengembangan global dan Amerika Utara semasa. Loji Satu Aniai mempunyai kapasiti untuk menghasilkan lebih 1,000 unit Alpha Grill setahun.

“Aniai telah membuktikan kehebatannya dengan berjaya mengkomersialkan dapur masakan robotik canggihnya, oleh itu memberikan impak untung yang unggul industri kepada pelanggannya,” kata wakil pelabur utama, InterVest. “Syarikat itu meningkatkan nilainya dengan merintis pasaran baharu dan menjamin kontrak besar dalam tempoh masa yang singkat. Kami berharap untuk melihat impak positif yang akan diberikan dapur masakan robotik Aniai ke atas industri Perkhidmatan Makanan Cepat Saji (QSR) Amerika Syarikat.”

Aniai, beribu pejabat di Bandar Raya New York, telah menguji Alpha Grill dengan beberapa jenama burger terkemuka Amerika Utara sejak suku ketiga 2023, menargetkan pelaksanaan dan pelancaran awal berbilang dalam tempoh 12 bulan akan datang. Syarikat ini telah berjaya melaksanakan Alpha Grill ke tujuh francais burger Korea Selatan, termasuk DOWN TOWNER, BAS Burger, CJ Freshway, dan Mom’s Touch. Selain itu, Aniai baru-baru ini mengumumkan perkongsian baharu dengan Lotteria, Teisty Burger dan Fault Burger, mengesahkan 500 tempahan pra-Alpha Grill untuk penghantaran bermula awal suku pertama 2024.

Pada 2023, Aniai menyekat pelaburan siri biji bernilai $3 juta diketuai oleh Capstone Partners dan Lotte Ventures. Syarikat itu juga dianugerahkan Anugerah Inovasi Dapur 2023 di Persidangan Persatuan Restoran Kebangsaan.

Mengenai Aniai ()
Ditubuhkan pada 2020 dan beribu pejabat di Bandar Raya New York, Aniai ialah pemimpin global dalam automasi dan AI dalam sektor perkhidmatan makanan. Misi syarikat ialah untuk memberdayakan restoran untuk meningkatkan operasi dapur mereka dengan menyediakan penyelesaian pintar yang meningkatkan pengeluaran, mengurangkan kos serta meningkatkan kualiti dan perkhidmatan.
Ikuti kami:   

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.