AM Green Mempersetujui Kerjasama Dengan Envision Energy untuk Turbin Angin dan Projek Hidrogen Hijau Global

  • AM Green dan Envision Energy akan membentuk perkongsian untuk mengeluarkan turbin angin di India untuk projek tenaga hijau AM Green dan pelanggannya.
  • Kedua-dua AM Green dan Envision akan bekerjasama dalam taman perindustrian bersih dan projek hidrogen hijau di India dan seluruh dunia.

(SeaPRwire) –   HYDERABAD, India, 24 Januari 2024 — Envision Energy International, dan AM Green, usaha sama yang dimiliki dan dikawal sepenuhnya oleh pengasas Greenko Group untuk hidrogen dan ammonia hijau, menandatangani Memorandum Pemahaman (MOU) untuk bekerjasama dalam pengeluaran turbin angin untuk projek tenaga bersih AM Green di India dan untuk bekerjasama dalam projek hidrogen hijau. MOU ini ditandatangani semasa Persidangan Ekonomi Sedunia Tahunan di Davos, Switzerland.

Mr Mahesh Kolli,President - AM Green and Mr Lei Zang - CEO, Envision Energy


Mr Mahesh Kolli,President – AM Green and Mr Lei Zang – CEO, Envision Energy

AM Green dan Envision akan memanfaatkan keupayaan pelengkap untuk mengeluarkan, membekalkan dan memberi perkhidmatan kepada turbin angin di India khusus untuk keperluan turbin angin AM Green di negara itu. AM Green, melalui pelanggannya, akan meninjau untuk memesan pembelian sekurang-kurangnya 2GW kapasiti setahun selama tiga tahun akan datang. Turbin angin akan membekalkan tenaga untuk menghasilkan molekul hijau.

Mahesh Kolli, Presiden, AM Green berkata “Perkongsian ini menggabungkan dua pakar industri untuk memanfaatkan kekuatan pengeluaran mereka untuk mencipta usaha perniagaan lestari untuk jangka panjang. Kami gembira dengan peluang di hadapan dalam pengurangan karbon global.”

Perkongsian ini adalah sebahagian daripada usaha yang lebih besar AM Green untuk mengembangkan rantaian bekalan yang selamat untuk turbin angin berkualiti tinggi dan berharga mampu di India. Melalui perkongsian seperti ini, AM Green bertujuan untuk mencapai bekalan tenaga 24/7 yang paling cekap secara ekonomi untuk loji molekul hijaunya di seluruh India.

AM Green dan Envision juga akan bekerja bersama dalam pembangunan projek hidrogen hijau dan membangunkan taman perindustrian bersih. Selain itu, kedua-dua syarikat akan menggunakan kepakaran teknikal mereka untuk bersama-sama membangunkan set piawaian hidrogen hijau yang boleh digunakan.

Encik. Kane Xu, Naib Presiden Global dan Presiden Negara – India, Envision berkata:Envision sangat gembira untuk bekerjasama dengan AM Green yang merupakan sebahagian daripada Greenko Group, salah satu konglomerat tenaga boleh diperbaharui terkemuka di India. Kedua-dua Envision dan AM Green berkongsi visi yang sama untuk pengurangan karbon global. Perkongsian menarik ini juga akan menyediakan penyelesaian canggih untuk memberi kesan positif kepada matlamat net sifar dan tenaga hijau India.

Mengenai AM Green

AM Green telah ditubuhkan oleh pengasas Greenko Group di Hyderabad – Anil Chalamalasetty dan Mahesh Kolli. Dengan kekuatan mereka dalam tenaga boleh diperbaharui dan model perkhidmatan storan sebagai perkhidmatan dan rekod keusahawanan tenaga, AM Green bertujuan untuk menjadi salah satu pengeluar hidrogen hijau, ammonia hijau dan molekul hijau lain yang mempunyai kos terendah di dunia.

Di India, AM Green sedang membangunkan keupayaan pengeluaran untuk molekul hijau (hidrogen hijau, ammonia hijau, bahan api bio, soda kaustik hijau, e-metanol) untuk pengurangan karbon dalam industri yang sukar dikurangkan. Usaha sama ini juga akan menubuhkan perniagaan tenaga boleh diperbaharui dan storan antarabangsa dan JV untuk membuat elektroliser dengan John Cockerill dari Belgium, rakan kongsi sedia ada Kumpulan Greenko.

Mengenai Envision

Kumpulan Envision ialah syarikat teknologi hijau terkemuka di dunia. Dengan misi untuk “menyelesaikan cabaran untuk masa depan lestari”, Envision mereka, menjual dan mengendalikan turbin angin pintar dan sistem storan tenaga pintar melalui Envision Energy, bateri berasaskan AIoT melalui AESC dan sistem pengendalian operasi AIoT terbesar di dunia melalui Univers. Envision juga mengurus Dana Karbon Neutral Envision-Sequoia Capital bernilai sepuluh bilion RMB dan memiliki pasukan Formula E Envision Virgin Racing.

Untuk AM Green India Pvt Ltd:

Hubungan Media 
Tuan Suheil Md. Imtiaz
Pengurus Kanan, Hal Ehwal Awam & Komunikasi Strategik
E-mel:

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.