Ahli Komunikasi Strategik Mempunyai Pengaruh Lebih, Tekanan Lebih Besar untuk Mendorong Pertumbuhan Perniagaan, Laporan Mendapati

(SeaPRwire) –   PRWeek dan Cision mengkaji peluang dan cabaran bagi profesional PR, termasuklah penggunaan AI generatif, pengaruh dalam C-suite, dan had getaran belanjawan

CHICAGO, 25 Januari 2024Cision, pemimpin global dalam pemahaman dan intelijen pengguna serta media, penglibatan, dan penyelesaian komunikasi, hari ini menerbitkan Laporan Global Komunikasi 2024nya bersama PRWeek, menggariskan peranan strategik komunikator yang berkembang sebagai pemacu perniagaan. Kini memasuki tahun ketujuh, laporan tahunan mengkaji pandangan lebih 400 profesional PR dan komunikasi korporat di 10 negara mengenai apa yang dimaksudkan menjadi profesional komunikasi strategik hari ini. Laporan ini menjelaskan cabaran dan peluang yang mereka hadapi ketika ini berikutan faktor seperti tekanan yang meningkat untuk membuktikan impak, data dan analitik yang lebih canggih, teknologi baharu seperti AI, perubahan tingkah laku pengguna, dan landskap media yang kompleks. 

Antara penemuan paling menarik laporan ini ialah peranan yang semakin penting – dan ketergantungan – terhadap pasukan PR dan komunikasi korporat dalam C-suite. Hampir separuh (41%) pemimpin komunikasi tertinggi melapor secara langsung kepada CEO, dan 92% berkata C-suite mereka lebih kerap meminta nasihat tahun lalu berbanding tahun-tahun sebelumnya, naik daripada 87% yang mengatakan demikian pada 2021. Dengan tahap pengaruh ini datangnya harapan yang lebih tinggi bagaimana komunikator boleh memberi kesan kepada garis bawah. Pasukan PR dan komunikasi menunjukkan rasa tekanan yang lebih untuk memainkan peranan utama dalam menggerakkan faktor perniagaan seperti hasil, bahagian suara, dan keseluruhan ekuiti jenama. Apabila diminta menamakan faktor utama keutamaan CEO bagi komunikasi, hampir dua pertiga (60%) responden menyatakan “membina pertumbuhan dan nilai yang lestari”, peningkatan 6 peratus mata daripada setahun lalu. Keutamaan lain termasuk keupayaan untuk bertindak balas dengan segera terhadap dinamik pasaran dan peluang yang berubah (55%), pengambilan/penglibatan pelanggan (43%), dan memacu jualan/hasil (42%).

“Komunikator strategik kini lebih daripada membuktikan nilai mereka kepada C-suite dan telah memperoleh tempat duduk di meja untuk mempengaruhi strategi dan memacu hasil perniagaan,” kata Carrie Parker, Ketua Pemasaran Cision. “Pasukan PR dan Komunikasi berprestasi tinggi kini menyelaraskan senjata dan kepakaran mereka dengan matlamat organisasi untuk memacu perubahan transformasi.”

Ambilan Laporan Tambahan:

  • AI generatif: Majoriti profesional PR dan komunikasi (65%) telah memulakan eksperimen dengan AI generatif untuk perkara seperti penciptaan kandungan, penulisan rilis akhbar dan kajian audiens; bagaimanapun, tahap penggunaan berbeza, dengan 32% pasukan komunikasi menggambarkan penggunaan mereka sebagai “kerap”, dan 33% mengatakan ia “jarang”. Selebihnya hanya dalam peringkat pertimbangan eksperimen (27%), tidak berkemungkinan menggunakannya sama sekali (7%) atau tidak pasti mengenai rancangan mereka (1%).
  • Mengenalpasti Pengaruh: Pengguna harian dianggap pengaruh paling berkesan, apabila jenama mengkaji di luar selebriti untuk meningkatkan kesedaran dan memperkasakan jualan.
  • Keperluan Data Boleh Percaya: Profesional komunikasi semakin memberi tumpuan kepada pengukuran, dengan 42% menyatakan mereka sangat bergantung kepada data dan analitik – naik daripada 30% yang mengatakan demikian tahun lalu.
  • Dominasi Media Sosial: Ketergantungan kepada segmen tersiar (53%) dan berbayar (46%) meningkat tahun ke tahun.

“PRWeek telah bekerjasama dengan Cision untuk Laporan Global Komunikasi sejak 2017, dan saya sentiasa bangga dengan gambaran global PR yang terperinci dan terang yang dapat kami sediakan, bersama nasihat berharga daripada pelbagai pemimpin industri,” kata Gideon Fidelzeid, Pengarah Editorial PRWeek.

.

Mengenai Cision

Cision ialah pemimpin global dalam pemahaman dan intelijen pengguna serta media, penglibatan, dan penyelesaian komunikasi. Kami menyediakan profesional PR dan komunikasi korporat, pemasaran, dan media sosial dengan alat yang diperlukan untuk cemerlang dalam dunia berpandukan data hari ini. Kepakaran mendalam kami, perkongsian data eksklusif, dan jenama dan produk terkemuka termasuk , , dan , membolehkan lebih 75,000 syarikat dan organisasi, termasuk 84% daripada Fortune 500, untuk dilihat dan dikenali oleh audiens yang paling penting bagi mereka.

Maklumat Hubungan:
Untuk pertanyaan media, sila hubungi:
Hubungan Awam Cision

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.