ADGM, Pusat Kewangan Iklim Terkemuka Wilayah, Umumkan Peranannya Sebagai Rakan Utama di COP28

  • ADGM akan menganjurkan ‘Pavilion Tindakan Kewangan Iklim’ dan mempamerkan ekosistem kewangan iklim yang pesat membangun.
  • ADGM berjaya memperkenalkan rangka kerja peraturan kewangan mampan yang komprehensif pertama di rantau ini dan alat-alat alam sekitar ke dalam rangka kerja pasaran modalnya, membawa pertukaran karbon sukarela yang dikawal selia pertama di dunia, AirCarbon Exchange (ACX) di bawah bidang kuasanya.
  • ADGM mengetuai Kumpulan Kerja Kewangan Mampan (SFWG) Emiriah Arab Bersatu yang terdiri daripada pihak berkuasa peraturan Emiriah Arab Bersatu, Kementerian Persekutuan dan pertukaran.

(SeaPRwire) –   ABU DHABI, Emiriah Arab Bersatu, 21 Nov. 2023 — Abu Dhabi Global Market (ADGM), pusat kewangan antarabangsa ibu negara Emiriah Arab Bersatu, mengumumkan hari ini pelantikannya sebagai ‘Rakan Utama Kewangan Iklim’ di COP28, yang dijadualkan berlangsung di Emiriah Arab Bersatu dari 30 November hingga 12 Disember 2023. Kerjasama ini menggariskan kemunculan strategik ADGM sebagai hab kewangan iklim terkemuka di rantau ini, yang telah menyokong pembentukan modal dan pelaburan serta penciptaan dan pengeluaran produk kewangan serta peraturan inovatif untuk mencapai kemajuan dalam menutup jurang anggaran USD 11 trillion modal yang diperlukan untuk sifar bersih menjelang 2050.

Sebagai Rakan Utama Kewangan Iklim, ADGM akan menganjurkan siri rundingan strategik dan perbincangan interaktif di kawasan biru dan hijau mempamerkan ekosistem kewangan iklimnya yang pesat membangun semasa COP28.

Dipersembahkan pada hari tematik ““Kewangan, Perdagangan & Kesamarataan Jantina” di COP28“, ADGM juga akan menganjurkan pada 4 Disember 2023, edisi keenam Forum Kewangan Mampan Abu Dhabi (ADSFF) dengan bekerjasama Masdar, satu inisiatif utama dalam, sebagai sebahagian daripada Platform Minggu Kemampanan Abu Dhabi. Tahun ini, ADSFF memegang makna tambahan kerana ia menandakan Tahun Kemampanan Emiriah Arab Bersatu dan berfungsi sebagai platform global untuk menyatukan pemimpin antarabangsa berpengaruh dalam komitmen menangani jurang pembiayaan iklim USD 11 Trillion yang dihadapi secara global dan mewakili Emiriah Arab Bersatu dan Abu Dhabi sebagai ‘Ibu Negara Modal Hijau’.

Forum akan datang dijangka menampilkan eksekutif kanan daripada institusi kewangan global terkemuka termasuk JP Morgan Chase, Morgan Stanley, BNP Paribas, General Atlantic, Tikehau Capital dan Euroclear, Southbridge, One Planet Sovereign Wealth Fund (OPSWF). Agenda kaya dengan tonggak kemajuan utama, terutamanya pengumuman strategi pelaburan yang diperkembangkan oleh Dana Kekayaan Semula Jadi bersekutu dengan OPSWF. Selain itu, temubual eksklusif akan meneliti kenaikan Abu Dhabi sebagai ibu negara modal iklim yang meningkat, disertai pengumuman penting daripada Datuk Bandar London.

Acara itu menjanjikan wawasan khas ke dalam landskap peraturan yang sentiasa berkembang mengenai kewangan iklim, dengan fokus khusus pada peningkatan pasaran karbon dan memperkasakan inovasi dalam penyelesaian pembiayaan. Para peserta juga boleh menjangkakan temubual yang menarik dengan Presiden JP Morgan Chase, menerangkan salah satu bank terbesar di dunia dan pendekatan strategiknya dalam membiayai peralihan. Forum ini dijangka menyampaikan perspektif dan kemaskini di garis hadapan kewangan global.

Berkomentar mengenai kepentingan COP28 dan penyertaannya, H.E Ahmed Jassim Al Zaabi Pengerusi ADGM berkata: “Kami berbesar hati mengambil peranan penting sebagai Rakan Utama Kewangan Iklim di COP28, satu bukti komitmen berterusan kami terhadap kewangan mampan dan penjagaan alam sekitar. Persidangan Pihak-Pihak yang akan datang pemimpin dunia di Emiriah Arab Bersatu dijangka menjadi titik peralihan penting, dan menjanjikan menjadi persidangan yang memberi kesan dan inklusif, menekankan inklusiviti dan dialog berteraskan penyelesaian. Kami bersedia untuk menyumbang secara aktif kepada objektif COP28 dan meninggalkan warisan berkekalan dalam kewangan iklim di Emiriah Arab Bersatu dan seterusnya.”

Kehadiran strategik ADGM di COP28 mewakili lagi satu tonggak dalam sumbangan berterusannya terhadap inisiatif berkaitan kemampanan. Pusat kewangan antarabangsa berjaya memperkenalkan rangka kerja peraturan kemampanan yang komprehensif pertama di rantau ini, meliputi keperluan pendedahan ESG yang paling meluas di rantau ini bagi entiti berkaitan di bawah ADGM dan peraturan bagi dana, portfolio pengurusan bersifat diskresionari, bon dan sukuk yang dirancang untuk memesatkan peralihan Emiriah Arab Bersatu ke sifar pelepasan gas rumah hijau. Satu pindaan peraturan tahun lepas memperkenalkan alat alam sekitar sebagai kelas instrumen kewangan, membolehkan kredit karbon datang di bawah rangka kerjanya dan membawa pertukaran sukarela karbon yang dikawal selia pertama di dunia, AirCarbon Exchange (ACX), ke Abu Dhabi.

Dalam usahanya untuk membina kolaborasi dan memperkukuh agenda kemampanan di seluruh Abu Dhabi dan Emiriah Arab Bersatu, ADGM pada tahun 2019 menubuhkan Kumpulan Kerja Kewangan Mampan Emiriah Arab Bersatu (SFWG) yang terdiri daripada pihak berkuasa peraturan Emiriah Arab Bersatu, Kementerian Persekutuan dan pertukaran dan terus mengambil inisiatif untuk Pengisytiharan Kewangan Mampan Abu Dhabi, yang mempunyai lebih 100 penandatangan.

Usaha-usaha ini meletakkan komitmen ADGM untuk meningkatkan amalan mampan, membina Pusat Kewangan Hijau masa depan dengan fokus kuat terhadap pertimbangan alam sekitar, sosial dan tadbir urus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)