ACX Merayakan Perdagangan Awal Berjaya Kontrak SYLVERA ‘A’ Nature Tonne (SAN) dengan First Abu Dhabi Bank di ADGM, Abu Dhabi

(SeaPRwire) –   ABU DHABI, UAE dan SINGAPURA, Jan. 31, 2024 — ACX Ltd (ACX), pertukaran pelaburan terkenal dalam pasaran alam sekitar, gembira mengumumkan pelaksanaan jualan pertama kontrak inovatifnya iaitu Kontrak Ton Sains ACX ‘A’ (SAN). Dilancarkan pada pertengahan Disember 2023, kontrak ini telah menyaksikan jualan pertamanya, memberi keyakinan kepada pembeli bahawa pelaburan mereka menyokong kredit yang tinggi integriti alam sekitarnya, pencapaian ini menggarisbawahi keyakinan pasaran terhadap kebolehlaksanaan dan keberkesanan kontrak sedemikian.

Jualan permulaan, diselesaikan pada 19 Disember 2023, menandakan titik perubahan penting dalam evolusi pasaran karbon. Kontrak SAN, direka untuk memenuhi permintaan landskap alam sekitar yang sedang berubah pesat, mendapat perhatian dan penyertaan yang signifikan daripada pemain industri utama seperti First Abu Dhabi Bank (FAB). Jualan berjaya ini mengesahkan kepentingan instrumen sedemikian dalam memupuk ekosistem perdagangan karbon yang lebih cekap, telus dan dinamik.

Sameh Al Qubaisi, Ketua Pasaran Global FAB, berkata, “Sebagai pemimpin dalam pasaran karbon sukarela yang baru muncul, FAB berusaha untuk mempromosikan kontrak yang memberi keyakinan kepada pembeli, dengan menjamin bahawa pelaburan mereka menyokong kredit dengan integriti alam sekitar yang tinggi. Kontrak SAN ACX permulaan ini adalah salah satunya, mengesahkan kepentingan instrumen kewangan dalam memupuk ekosistem perdagangan karbon yang lebih cekap, telus dan dinamik.”

Andrew Cullen, Naib Presiden Jualan Institusi di ACX, berkata, “Kami gembira menyaksikan pelaksanaan jualan pertama kontrak karbon revolusi kami sejak pelancarannya. Ini tidak sahaja menunjukkan keyakinan pasaran terhadap platform kami tetapi juga menekankan komitmen bersama untuk memacu amalan mampan. Kontrak inovatif kami dijangka mengubah suai masa depan perdagangan karbon, menawarkan peserta saluran baru untuk kesan dan penyertaan.”

Dengan menekankan tumpuan kepada kredit berasaskan alam sekitar, ciri-ciri unik SAN seperti menerima hanya kredit karbon dari projek Sylvera yang dinilai tertinggi (AA & AAA) dengan skor faedah sampingan tiga dan ke atas, membantu mempermudah proses membuat keputusan dalam proses perdagangan tetapi memastikan pematuhan ketat dengan penjagaan sosial dan alam sekitar. Jualan permulaan berjaya ini menetapkan landasan untuk penggunaan dan likuiditi yang lebih tinggi dalam pasaran baru untuk derivatif alam sekitar.

ACX kekal di garis hadapan pasaran alam sekitar, sentiasa berusaha untuk menyediakan penyelesaian terkini yang selari dengan keperluan berubah industri. Kejayaan jualan pertama ini menguatkan komitmen ACX untuk memacu perubahan positif melalui instrumen kewangan inovatif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.