88th CMEF Menyibak Terobosan Perubatan Terkini di Shenzhen, Melancarkan Teknologi Perubatan dan Penyelesaian Terbaru Terkini

Health54 MrHamster 88th CMEF Unveils Cutting-Edge Medical Breakthroughs in Shenzhen, Unleashing the Latest Medical Technologies and Solutions

SHENZHEN, China, Oct. 29, 2023 — Pameran Antarabangsa Peralatan Perubatan China (CMEF) ke-88 secara rasminya bermula pada 28 Oktober di Pusat Pameran dan Konvensyen Dunia Shenzhen. Pameran empat hari ini akan menampilkan lebih 10,000 produk yang dibawa oleh lebih 4,000 peserta pameran dari lebih 20 negara dan wilayah di seluruh dunia.

China International Medical Equipment Fair (CMEF)

CMEF sentiasa menjadi platform antarabangsa utama bagi syarikat peralatan perubatan global untuk mempamerkan kekuatan inovatif mereka. CMEF ke-88 adalah pameran komprehensif yang meliputi seluruh rantai industri, di mana peserta menunjukkan teknologi, produk, dan aplikasi terkini yang mengintegrasikan inovasi, trend baru dan senario dunia nyata:

  • Pemeriksaan Perubatan: peserta utama membawa pencapaian teknikal generasi baru, sebagai contoh, Alltech Medical Systems membawa MRI superkonduktif generasi baru;
  • IVD: memberi tumpuan kepada diagnostik biokimia, diagnostik imunologi, diagnostik molekul, POCT, pengujian genetik, dan produk rantaian industri yang lengkap, serta ujian cepat di rumah, skrining awal kanser, dan penyimpanan sampel biologi.
  • Robot Perubatan: memaparkan Meyer Spinal Surgery Robot yang boleh “melihat” dengan jelas hubungan kedudukan 3D antara alat bedah dan struktur tulang belakang pesakit; dan robot pembedahan ortopedik Mako adalah satu-satunya yang mampu melaksanakan tiga operasi pinggul, lutut, dan arthroplasty unikompartemen.
  • Optik Perubatan: memberi tumpuan kepada penyelesaian keseluruhan untuk endoskopi bilik bedah, sistem endoskopi pencernaan untuk skrining awal kanser, dan sistem endoskopi elektronik HD penuh.
  • Elektronik Perubatan: peralatan pemantauan kesihatan kritikal dan sokongan hidup, termasuk pemantau pesakit berterusan mudah alih, mikrogelombang ablasi, dan produk kesihatan ibu dan kanak-kanak.
  • Bilik Bedah: memperkenalkan penyelesaian baharu bilik bedah bersepadu, bilik bedah digital komposit, dan penyelesaian integrasi peralatan OR/ICU.

Menurut analisis industri, pada tahun 2022, skala industri peralatan perubatan China mencapai 957.34 bilion yuan dan pertumbuhan ini dijangka akan berterusan. Dengan peningkatan industri yang dicapai melalui pembangunan teknologi industri perubatan, industri peralatan perubatan China dijangka akan mengekalkan pertumbuhan tinggi, dan dijangka akan mencapai skala pasaran 1.0564 trilion yuan pada tahun 2023.

Sementara itu, statistik daripada Bank Dunia menunjukkan jangka hayat di China mencapai 77.1 tahun pada tahun 2020 dengan trend peningkatan. Peningkatan berterusan jangka hayat dan pendapatan boleh guna akan menyebabkan pertumbuhan pesat permintaan pelbagai peringkat dan terdiversifikasi untuk pengurusan kesihatan, dan permintaan keseluruhan untuk produk dan perkhidmatan kesihatan juga akan meningkat dengan dramatik.

CMEF akan terus komited kepada industri peralatan perubatan, mengikuti perkembangan teknologi, pembangunan produk, dan trend pasaran terkini. Dengan cara ini, CMEF dapat memudahkan kemajuan berterusan industri peralatan perubatan di seluruh dunia.

CMEF baru-baru ini mendedahkan tarikh pameran untuk 2024, menimbulkan rasa ingin tahu untuk acara akan datang. CMEF ke-89 dijadualkan berlangsung di Shanghai dari 11 hingga 14 April, manakala CMEF ke-90 akan diadakan di Shenzhen dari 12 hingga 15 Oktober.