1 dalam 3 haiwan peliharaan tidak bertempat tinggal mengikut laporan global baharu – penyelidikan memberi cahaya kepada cabaran yang dihadapi haiwan peliharaan hari ini

 • Penyelidikan baru menunjukkan skala global kegelandangan haiwan peliharaan dengan menganggarkan hampir 362 juta kucing dan anjing tanpa rumah di seluruh 20 negara yang dikaji.
 • Projek dilancarkan oleh gabungan global pakar kebajikan haiwan terkemuka bekerjasama dengan Mars, dengan cita-cita bersama untuk mengakhiri kegelandaran haiwan peliharaan.
 • Presiden Global Mars Petcare Loïc Moutault berkata walaupun haiwan peliharaan kini lebih popular, terdapat juga bilangan haiwan kesayangan yang memerlukan penjagaan.

(SeaPRwire) –   MCLEAN, Va., 23 Januari 2024 — Hari ini, gabungan global pakar kebajikan haiwan bekerjasama dengan Mars, melancarkan hasil kajian antarabangsa terbesar mengenai kegelandaran haiwan peliharaan. ‘Projek Keadaan Kegelandaran Haiwan Peliharaan’ bertujuan memahami skala kegelandaran haiwan peliharaan dan faktor-faktor yang menyumbang kepada haiwan berada di jalanan atau di pusat penjagaan, mendedahkan keperluan populasi besar haiwan peliharaan hari ini.

Cita-cita projek ini adalah untuk menggerakkan tindakan lebih bermaklumat dan tertarget untuk membantu mengurangkan kegelandaran dan memastikan haiwan peliharaan mendapat penjagaan yang diperlukan. Penemuan daripada negara-negara menunjukkan gambaran sukar bahawa hampir 35% kucing dan anjing sama ada hidup di jalanan atau kini berada di pusat penjagaan menunggu untuk mendapat rumah. Merentasi 20 pasaran terdapat:

 • 143 juta anjing hidup di jalanan dan 12 juta anjing di pusat penjagaan,
 • 203 juta kucing hidup di jalanan dan 4 juta kucing di pusat penjagaan.

Jeffrey Flocken, Presiden, Humane Society International berkata: “Kegelandaran anjing dan kucing adalah isu yang amat kompleks, data baru ini akan membantu organisasi kebajikan haiwan, pembuat dasar, profesional haiwan peliharaan, akademik dan penyelidik untuk lebih memahami skala dan faktor yang mempengaruhi isu ini, yang boleh menyokong campur tangan paling berkesan.”

Projek ‘Keadaan Kegelandaran Haiwan Peliharaan’ menggunakan data daripada lebih 900 sumber global dan tempatan, bersama hampir 30,000 soal selidik awam dan 200 temu bual pakar untuk membina gambaran kegelandaran haiwan peliharaan merentasi: Australia, Brazil, Kanada, China, Perancis, Jerman, Yunani, India, Indonesia, Jepun, Lithuania, Mexico, New Zealand, Filipina, Poland, Afrika Selatan, Turki, Thailand, AS, dan  UK.

Walaupun setiap negara menghadapi cabaran berbeza, data juga mendedahkan beberapa tema umum merentasi dua puluh negara:

 • Keterbatasan perumahan mesra haiwan: Hampir 1 daripada 5 orang yang sedang mempertimbangkan untuk menyerahkan kucing atau anjing mereka dalam masa terdekat menyatakan ia kerana mereka sedang berpindah rumah dan tidak dapat mengambil haiwan peliharaan mereka bersama.
 • Cabaran pemilikan haiwan: Secara global kira-kira 15% pemilik haiwan sedang mempertimbangkan untuk menyerahkan haiwan peliharaan mereka dalam tempoh 12 bulan akan datang.
  • Pelbagai faktor menyumbang, dengan cabaran kesihatan dan kemampuan peribadi untuk terus menjaga haiwan menjadi sebab utama di peringkat global, faktor berkaitan perumahan datang kedua, dan tekanan masa untuk dapat menjaga haiwan menjadi sebab ketiga paling biasa. Faktor lain seperti tingkah laku, alahan keluarga dan kos juga muncul dalam data.
 • Menghentikan peningkatan populasi gelandangan:
  • Bilangan orang yang kehilangan haiwan peliharaan mereka cukup mengejutkan, dan sering tidak disatukan semula. Hampir separuh orang yang disoal selidik menyatakan pernah kehilangan haiwan peliharaan pada masa lalu, dan daripada itu hampir 60% tidak pernah dijumpai semula oleh pemilik mereka.
  • Secara global, pemilik haiwan melaporkan hanya ~50% anjing dan ~60% kucing yang disembelih, bermakna baki yang tidak disembelih jika dibenarkan beranak tanpa kawalan boleh mengakibatkan anak yang tidak dirancang, memperburuk masalah ini.

Loïc Moutault, Presiden Global Mars Petcare berkata: “Kami tahu haiwan peliharaan membawa banyak manfaat kepada kehidupan kami, kami ingin membantu memastikan semua haiwan mendapat penjagaan yang diperlukan. Untuk setiap dua anjing atau kucing yang menjadi sebahagian daripada keluarga atau masyarakat dalam negara-negara yang disiasat, terdapat satu lagi yang kurang beruntung. Ini bukanlah dunia yang kami inginkan untuk haiwan peliharaan, dan kami berharap data ini akan membantu menggerakkan campur tangan tertarget untuk memberi lebih banyak haiwan peliharaan kehidupan yang layak.

Tindakan kecil dan besar boleh membuat perbezaan, sama ada mempertimbangkan untuk mengambil haiwan peliharaan, atau perubahan yang bermakna lebih rumah sewa membenarkan haiwan peliharaan membantu mengekalkan haiwan peliharaan dan pemilik bersama. Kami berazam untuk menyokong 30 juta haiwan peliharaan yang rentan dalam tempoh lima tahun akan datang dan kami berharap data ini akan membolehkan kami – dan orang lain – untuk melaksanakan campur tangan yang membuat perbezaan besar.”

Bekerja bersama Mars dalam inisiatif data global ini adalah panel penasihat terkemuka dalam bidang kebajikan haiwan dari organisasi termasuk: Humane Society International, Alliance for Contraception in Cats & Dogs, International Partnership for Dogs dan International Companion Animal Management Coalition.

Untuk menandakan pelancaran data ini, Mars telah menyumbang $500,000 kepada Humane Society International untuk membiayai projek di India, Afrika Selatan dan Mexico untuk melaksanakan campur tangan berpandukan data. Program-program ini akan menyediakan kawalan pembiakan, latihan dan penjagaan untuk ribuan haiwan. Ini menambah koleksi sejarah kerja Mars dan rakan kongsi menyokong hampir 10 juta haiwan rentan di seluruh dunia dalam tempoh tiga tahun lalu. Termasuk menyumbang lebih 100 juta makanan untuk haiwan rentan, menyembuhkan lebih 30 ribu haiwan liar dan menyediakan lebih 100,000 haiwan peliharaan dengan penjagaan pencegahan yang menyeluruh, termasuk pemeriksaan kesihatan, perubatan pencegahan dan vaksinasi.

Untuk maklumat lanjut mengenai Projek Keadaan Kegelandaran Haiwan Peliharaan dan untuk memahami data lebih mendalam, sila lawati:

 

Mengenai Projek Keadaan Kegelandaran Haiwan Peliharaan
Projek ‘Keadaan Kegelandaran Haiwan Peliharaan’ mengkaji  data daripada lebih 900 sumber global dan tempatan, bersama 30,000 soal selidik awam dan 200 temu bual pakar: untuk memahami keperluan haiwan peliharaan di Australia, Brazil, Kanada, China, Perancis, Jerman, Yunani, India, Indonesia, Jepun, Lithuania, Mexico, New Zealand, Filipina, Poland, Afrika Selatan, Turki, Thailand, AS, dan  UK. Ia mengikuti kajian penyelidikan perintis yang dijalankan pada 2021 yang melihat sembilan negara.

Pengumpulan data dijalankan oleh agensi penyelidikan khusus, Kantar dan Euromonitor International. Pengumpulan dan analisis data mengambil masa dari akhir 2022 dan separuh pertama 2023.

Panel Penasihat Global: Panel Penasihat Projek Keadaan Kegelandaran Haiwan Peliharaan terdiri daripada rakan kongsi Mars, dan pemimpin dalam industri kebajikan haiwan dan penjagaan haiwan, termasuk: Jeffrey Flocken (Presiden, Humane Society International), Joyce Briggs (Penasihat Kanan dan bekas Presiden, Alliance for Contraception in Cats & Dogs), Andrew Rowan (Presiden, WellBeing International), Marc Ralsky (CEO, International Partnership for Dogs), Vicky Halls (Ketua Kucing Tanpa Pemilik, International Cat Care), Brenda N. Bonnett (bekas CEO, International Partnership for Dogs), Claire Bessant (bekas Ketua Eksekutif, International Cat Care), Elly Hiby (Pengarah, International Companion Animal Management Coalition).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.