Ubah Kerjaya Anda dengan Keyakinan: Mengatasi Ketakutan yang Tidak Diketahui

Join us and let

Akademi Kejayaan Pengambilan Bekerja Melancarkan Blog Baharu

Kyyiv, Ukraine 15 Sep 2023  – Recruitment Success Academy adalah penyedia latihan dalam talian dan sumber terkemuka untuk profesional Sumber Manusia dan perekrut. Dengan misi untuk meningkatkan keupayaan perolehan bakat dan pengurusan Sumber Manusia, akademi ini menawarkan pelbagai kursus, webinar, dan sumber untuk memberi kuasa kepada profesional dalam bidang ini.

Menukar kerjaya boleh menjadi satu prospek yang menakutkan, kerap disertai dengan perasaan ketidakpastian dan ketakutan. Walau bagaimanapun, adalah tidak luar biasa bagi individu untuk memulakan laluan kerjaya baharu, dengan lebih daripada suku daripada rakyat Amerika mempertimbangkan perubahan kerjaya dalam masa terdekat1. Sama ada anda mencari gaji yang lebih baik, jadual kerja yang fleksibel, atau peluang profesional baharu, adalah penting untuk menangani dan mengatasi ketakutan umum yang boleh menghalang anda. Dalam artikel ini, kami akan meneroka ketakutan paling biasa yang dikaitkan dengan perubahan kerjaya dan menyediakan strategi praktikal untuk membantu anda menavigasi peralihan dengan penuh keyakinan.

Ketakutan kegagalan: Terima yang tidak diketahui

Salah satu ketakutan yang paling berleluasa apabila mempertimbangkan perubahan kerjaya adalah ketakutan kegagalan1. Ketakutan kegagalan seringkali timbul daripada kebimbangan mengalami malu atau kekecewaan. Untuk menangani ketakutan ini, adalah penting untuk menghadapinya dan menguruskannya dengan berkesan. Satu latihan yang membantu adalah mengenal pasti dan menulis semua senario terburuk yang berkaitan dengan perubahan kerjaya yang anda inginkan. Nyatakan secara spesifik dan pertimbangkan cabaran dan halangan potensi yang mungkin timbul. Dalam lajur berasingan, cari idea untuk meminimumkan kemungkinan berlakunya senario terburuk ini dan kenal pasti tindakan yang akan anda ambil untuk kembali ke landasan jika ia berlaku2. Dengan menilai kemungkinan senario ini secara objektif dan merancang untuk meminimumkannya, anda boleh mendapat perspektif realistik tentang risiko yang mungkin terlibat dan membangunkan rasa bersedia.

“Kegagalan sebenar hanyalah kegagalan untuk mencuba, dan ukuran kejayaan adalah bagaimana kita menangani kekecewaan.” – Deborah Moggach

Ketakutan penghakiman: Memupuk keaslian

Satu lagi ketakutan umum yang dikaitkan dengan perubahan kerjaya adalah ketakutan terhadap apa yang mungkin difikirkan orang lain1. Adalah wajar untuk mencari pengesahan daripada mereka di sekeliling kita, tetapi penting untuk ingat bahawa pada akhirnya, pilihan yang kita buat dalam kerjaya kita adalah milik kita untuk hidup dengannya. Untuk menangani ketakutan ini, mulakan dengan merenung nilai dan aspirasi anda sendiri. Tanyakan soalan penting seperti apa yang benar-benar penting bagi anda, aktiviti apa yang membawa kegembiraan kepada anda, dan apa legacy yang anda ingin tinggalkan3. Dengan menjajarkan pilihan kerjaya anda dengan diri anda yang sebenar, anda boleh mendapat keyakinan untuk mengejar laluan yang sesuai dengan anda, tanpa mengira pendapat orang luar. Ingat “mengapa” anda dan fokus pada tujuan dan niat di sebalik perubahan kerjaya anda. Sama ada ia untuk membuat perbezaan di dunia atau meningkatkan kualiti hidup anda, kekal berhubung dengan motivasi anda akan membantu anda kekal teguh menghadapi penghakiman.

Umur hanyalah nombor: Guna pengalaman anda

Ramai individu teragak-agak untuk menukar kerjaya, terutamanya jika mereka lebih tua, disebabkan ketakutan terhadap menjadi terlalu tua untuk memulakan semula1. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan majoriti mereka yang menukar kerjaya pada usia lebih tua berjaya dalam usaha mereka4. Sebaliknya melihat umur sebagai halangan, pertimbangkan kelebihan yang datang dengan pengalaman. Apabila anda maju dalam kerjaya anda, anda mengumpul hubungan berharga, kemahiran pelbagai, dan kestabilan kewangan, yang boleh memberi fleksibiliti tambahan dalam merancang perubahan kerjaya4. Selain itu, pasaran kerja moden menghargai kemahiran boleh dipindah seperti kepimpinan, komunikasi, dan penyelesaian masalah, yang mungkin anda peroleh melalui pengalaman sebelum ini. Dengan mengiktiraf dan memanfaatkan kekuatan sedia ada anda, anda boleh dengan yakin meneroka laluan kerjaya baharu, tanpa mengira umur anda.

“Tidak pernah terlambat untuk menjadi apa yang mungkin telah kamu capai.” – George Eliot

Bina di atas Lalu: Kemahiran Boleh Dipindah dan Rangkaian

Satu ketakutan umum yang dikaitkan dengan perubahan kerjaya adalah pemikiran untuk memulakan dari sifar dan perlu membina rangkaian profesional baharu1. Walau bagaimanapun, penting untuk sedar bahawa anda telah mengumpul lebih banyak kemahiran boleh dipindah daripada yang anda sedari. Buat inventori kemahiran yang telah anda kembangkan sepanjang peranan terdahulu dan sorot kemahiran tersebut.