Terokai Peraturan TCS Baharu: Bermula 1 Oktober

Pemungutan Cukai Sumber

Mumbai, Maharashtra 30 Sep 2023 ¬†–¬†Bermula 1 Oktober 2023, TCS melaksanakan beberapa peraturan baru dan dinilai. Perubahan penting ini bertujuan untuk menyelaraskan hubungan pemungutan cukai sumber (TCS) di India. Pindaan ini akan memberi kesan mendalam kepada pelbagai transaksi kewangan di negara ini. Peraturan ini sebahagiannya melibatkan perbelanjaan luar negara. Orang yang ingin melancong ke luar negara, melabur dalam aset asing, atau ingin belajar di luar negara, perlu mempelajari peraturan ini dengan teliti.

Menurut Skim Pendahuluan Pemindahan Liberal (LRS) yang dikeluarkan oleh Bank Rizab India (RBI), mana-mana individu boleh membelanjakan sehingga $250,000 di luar negara setiap tahun. Peraturan ini akan dilaksanakan mulai 1 Oktober 2023. Di bawah peraturan baru ini, elaun melebihi Rs. 7 Lakh untuk apa-apa tujuan akan dikenakan TCS 20%, tetapi perbelanjaan Perubatan dan Pendidikan tidak termasuk dalam peraturan ini. Menurut peraturan ini, kadar TCS yang berbeza akan dikenakan untuk separuh pertama dan kedua tahun kewangan. Namun, ambang Rs. 7 lakh akan kekal sama.

Orang yang mendapatkan rawatan perubatan di luar negara perlu membayar 5% TCS ke atas perbelanjaan melebihi Rs. 7 Lakh. Elaun pendidikan di bawah Rs. 7 lakh tidak akan dikenakan sebarang kadar TCS. Tetapi sebaik sahaja penghantaran melebihi Rs. 7 lakh, 0.5% TCS akan dikenakan kepada jumlah yang melebihi, jika pelajar mempunyai pinjaman pendidikan. Tanpa sebarang Pinjaman Pendidikan, kadar TCS akan sama seperti kadar perubatan iaitu 5%. Orang yang membeli pakej pelancongan asing di bawah Rs. 7 Lakh akan dikenakan 5% TCS, dan apabila melebihi ambang itu mereka akan mencetuskan 20% TCS.

Pelabur juga perlu mematuhi peraturan Rs. 7 Lakh, kerana melabur lebih daripada Rs. 7 Lakh dalam saham asing, dana bersama asing, mata wang kripto, atau harta tanah asing semasa tahun kewangan akan menjana kadar TCS 20%. Walau bagaimanapun, dana bersama domestik dengan pendedahan saham asing adalah pengecualian dalam hal ini. Begitu juga, transaksi kad kredit akan dikecualikan; walau bagaimanapun, transaksi kad debit dan kad asing akan tertakluk kepada kadar TCS biasa 20% sebaik sahaja melebihi ambang Rs. 7 Lakh.

Hubungi Media

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber: Daniel Martin