Ralat Apl T-Mobile Dedahkan Maklumat Akaun Pengguna Lain Kepada Pengguna

TMobile

Pelanggan T-Mobile berkongsi bahawa mereka dapat melihat maklumat akaun dan butiran peribadi orang lain melalui aplikasi rasmi. Log masuk ke aplikasi syarikat itu menawarkan mereka semua butiran bil termasuk nama pelanggan, nombor telefon, alamat kediaman, baki akaun, dan butiran kad kredit beserta tarikh luput dan empat digit terakhir. Laporan oleh The Verge menjelaskan bahawa pengguna boleh mengakses maklumat sensitif pengguna lain semasa log masuk ke akaun masing-masing.

Terdapat peningkatan bilangan laporan mengenai isu serupa yang disaksikan oleh pengguna lain. Salah seorang pelanggan berkata, “Dilaporkan isu ini ketika ia mula muncul di sini di Reddit lebih 2 minggu yang lalu dan menghantar gambar maklumat orang lain itu kepada pasukan keselamatan mereka. Tiada respons, tetapi wow, hanya wow.” Begitu juga, beberapa pengguna lain berkata, “Saya telah membangkitkan isu ini dengan wakil T-Mobile pada masa lalu, serta isu saya dialihkan ke talian aktivasi metro apabila perkhidmatan telefon saya digantung.” Walau bagaimanapun, T-Mobile mendakwa serangan siber bukan pilihan kerana sistem tidak dicerobohi.

Seorang jurucakap syarikat berkata ia adalah glitch sistem sementara yang berlaku semalaman disebabkan kemas kini teknologi. Ia berlaku kepada kurang daripada pelanggan dan isu itu telah diselesaikan dengan cepat. Walau bagaimanapun, T-Mobile telah menyaksikan pelanggaran data beberapa kali sekarang. Sebelum ini, insiden serupa berlaku pada awal tahun ini. Insiden lain berlaku apabila sejumlah besar 37 juta maklumat peribadi dan sensitif pelanggan telah dicuri untuk salah satu Antara Muka Pengaturcaraan Aplikasi (API) syarikat itu. Bermula pada tahun 2018, syarikat itu telah menjadi sasaran pelanggaran data sebanyak 7 kali dan insiden itu berlaku dalam tahun yang berbeza sebanyak dua kali pada tahun 2020 dan 2021, sekali pada tahun 2018, 2019 dan 2022.

Media Contact

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber: Daniel Martin