Perniagaan atau Pertikaian Diplomatik: JSW Steel Perlahan Proses Untuk Beli Unit Arang Batu Teck Kanada

Perbincangan antara India

New Delhi, Delhi 22 Sep 2023 – JSW Steel Ltd (JSTL.NS) India telah bersedia untuk membeli saham dalam unit arang batu pembuatan keluli Teck Resources (TECKb.TO) Kanada. Namun, disebabkan pertelingkahan diplomatik antara kedua-dua negara dalam peristiwa terkini telah memaksa JSW untuk memperlahankan prosedur pembelian saham mereka. Sumber telah mengesahkan bahawa pertelingkahan diplomatik ini memberi kesan kepada perniagaan ini.

Baru-baru ini selepas kerajaan New Delhi dan Ottawa mengusir wakil masing-masing, hubungan antara kedua-dua negara merosot sejak itu. Pertelingkahan bermula atas seorang pemimpin separatis Sikh di wilayah British Columbia, Kanada pada bulan Jun. Ini menyebabkan India menggantung perkhidmatan visa untuk warganegara Kanada. Berita mengenai penggantungan visa keluar pada hari Khamis.

Menurut sumber itu, kertas kerja untuk proses pembelian saham ini diteruskan walaupun JSW, pembuat keluli terbesar di India memperlahankan keseluruhan proses. Sumber itu berkata, “Kami akan menunggu sehingga isu reda,” namun bersedia untuk kekal tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan bercakap kepada akhbar mengenai topik ini.

Sumber itu meneruskan, “Kami tidak menjangkakan perkara akan menjadi tidak terkawal. Kami sedang melakukan kertas kerja untuk penilaian, bercakap dengan bank dan ini masih berlaku.” JSW Steel sama sekali menolak untuk mengulas mengenai subjek ini, sementara Teck Resource apabila ditanya perkara yang sama, mereka berkata, “Kami tidak mengulas mengenai desas-desus pasaran atau spekulasi,” menjawab melalui e-mel.

Ia telah bahawa saham Teck jatuh 4.4% selepas berita keluar. Kementerian industri Kanada, yang bertanggungjawab untuk urusan pelaburan asing, berkata bahawa sebarang pengambilalihan syarikat Kanada yang dibuat oleh mana-mana syarikat asing akan dianggap sebagai isu keselamatan negara dan akan menjalani semakan di bawah Akta Pelaburan Kanada.

Banyak syarikat di seluruh dunia kekal berminat untuk memegang saham dalam syarikat Vancouver ini. Syarikat seperti Glencore (GLEN.L) dan Nippon Steel Jepun (5401.T) berminat dengan Teck Resources. Bagi India, Kanada adalah pengeksport arang batu panggang keempat terbesar, selepas Australia, Rusia dan Amerika Syarikat.

Kontak Media

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber: Daniel Martin