Peguam Filipina UK, Crystal Dias dari Lawyery, telah dipilih oleh Persatuan Undang-Undang untuk senarai Wira Undang-Undang.

Menjadi seorang Wira Undang-Undang adalah suatu penghormatan yang jarang diberikan kepada peguam yang paling berpengaruh dan memberi inspirasi – hanya sebilangan kecil sahaja akan diiktiraf setiap tahun.London, United Kingdom 6 Sep 2023  –  Lawyery bangga untuk mengumumkan bahawa pengasas bersama kami, Crystal Dias, telah dipilih sebagai salah seorang daripada 26 peguam dalam senarai pendek Wira Undang-Undang oleh Persatuan Undang-Undang England dan Wales.

https://www.lawsociety.org.uk/campaigns/legal-heroes/legal-heroes-shortlist

Wira Undang-Undang adalah peluang untuk mengiktiraf peguam-peguam yang telah membuat perbezaan terbesar dalam kehidupan orang lain, komuniti tempatan mereka, dan masyarakat. Kami bangga untuk mengumumkan senarai pendek mereka yang telah membuat impak kekal dan nyata serta membawa kecemerlangan kepada profesion ini.

Menjadi seorang Wira Undang-Undang adalah suatu penghormatan yang jarang diberikan kepada peguam yang paling berpengaruh dan memberi inspirasi – hanya sebilangan kecil sahaja akan diiktiraf setiap tahun.

Wira Undang-Undang adalah peguam yang, melalui satu kerja tertentu, telah:

– membuat perbezaan kekal, nyata dan ketara kepada kehidupan orang lain, komuniti tempatan mereka, atau masyarakat secara keseluruhan- membawa kecemerlangan kepada profesion undang-undang

Beberapa contoh termasuk seseorang yang:

– mengenal pasti keperluan dalam komuniti yang lebih luas dan mengambil inisiatif untuk mewujudkan penyelesaian atau sokongan – sebagai contoh, menubuhkan pusat nasihat undang-undang, tempat perlindungan, atau kumpulan kempen untuk menyokong sebab tempatan

– menubuhkan rangkaian rakan sekerja mengenai kepelbagaian, inklusiviti, atau kesihatan mental dan diiktiraf di tempat kerja mereka sebagai mengilhamkan perubahan dan memberi sokongan positif

– membawa ke hadapan dan membangunkan bidang undang-undang atau hak undang-undang baru untuk menyokong dan melindungi komuniti yang mudah terjejas, melaksanakan kerja untuk membetulkan ketidakadilan undang-undang

– mengumpul wang yang banyak untuk punca undang-undang penting- mempunyai rekod sukarelawan dan membuat perbezaan dalam komuniti mereka. Untuk kerja ini, individu tersebut mesti menunjukkan nilai-nilai teras profesion ini:

– membantu orang lain yang memerlukan

– meletakkan kepentingan orang lain di tempat pertama

– kepimpinan cemerlang

– Kerjasama pasukan yang kukuh dan konsisten

Crystal adalah seorang profesional undang-undang yang telah memberi sumbangan besar kepada profesion undang-undang, terutamanya dalam bidang imigresen dan undang-undang keluarga. Dia adalah pengasas bersama Lawyery, sebuah firma undang-undang yang berpusat di London yang menawarkan perkhidmatan kepada komuniti Filipina dan klien yang mudah terjejas. Melalui Lawyery dan sebelum ini melalui Dias Solicitors, Crystal telah memfokuskan amalannya pada bekerja dengan komuniti Filipina untuk memperjuangkan hak-hak migran dan wanita. Dia menerima klien melalui rangkaian kenalannya, termasuk Kedutaan Filipina di London dan kumpulan komuniti tempatan dan kebangsaan, membantu kliennya dalam hal-hal imigresen dan undang-undang keluarga termasuk kanak-kanak, mangsa keganasan rumah tangga, dan wanita yang diperdagangkan.

Selain kerjanya dengan Lawyery, Crystal juga telah memberi sumbangan penting kepada komuniti Filipina di UK. Dia bekerja sebagai penasihat undang-undang dengan Kanlungan, sebuah organisasi komuniti Filipina yang membantu mangsa perdagangan manusia dan keganasan rumah tangga. Dia berkhidmat sebagai penasihat undang-undang Eropah untuk ENFID (Rangkaian Diaspora Filipina Eropah) dan sebagai Naib Pengerusi Persatuan Wanita Filipina, kedua-duanya berusaha untuk memberdayakan migran Filipina, dan dalam kes FWA, wanita Filipina di UK. Tahun ini, untuk Hari Wanita Antarabangsa, Crystal adalah moderator acara pada 7 Mac 2023 bertajuk “Membina Wanita Filipina di Britain: Menuju Agensi dan Pemberdayaan” yang diadakan di SOAS (Sekolah Kajian Oriental dan Afrika, Universiti London), dan bekerjasama dengan Jabatan Kajian Filipina SOAS, FWA, dan Kanlungan.

Crystal memainkan peranan penting dalam melancarkan program mentor Juan Eu Konek pada tahun 2022, yang menawarkan bantuan perkembangan peribadi dan kerjaya kepada wanita muda. Program ini memberi tumpuan kepada membolehkan kemasukan ke profesion undang-undang dan media untuk wanita muda Filipina dari diaspora UK. Sebagai mentor untuk program ini, Crystal memastikan bahawa anak bimbing wanita memulakan laluan mereka ke dunia profesional dengan asas pengetahuan yang kukuh dalam Media dan Undang-Undang. Pada masa ini, program ini mempunyai tiga anak bimbing wanita yang menerima bimbingan daripada Crystal. Mereka juga bekerja untuk Lawyery untuk memaksimumkan potensi mereka sebagai peguam masa depan.

Crystal telah menyatakan:

“Saya amat terhormat untuk mengumumkan bahawa saya telah disenaraikan sebagai salah seorang Wira Undang-Undang 2023 oleh Persatuan Undang-Undang. Walaupun saya tidak pernah mengharapkan pengiktirafan atas kerja saya, saya merasa rendah hati dengan pengiktirafan ini. Perjalanan saya dalam bidang undang-undang telah membawa saya kepada kesedaran mendalam tentang tujuan saya – untuk berbakti dan meningkatkan komuniti Filipina di UK, dengan fokus khusus terhadap wanita, kanak-kanak, dan mereka yang mudah terjejas. Pencalonan ini menegaskan komitmen saya untuk membuat perbezaan bermakna dalam kehidupan mereka, dan saya bersyukur atas peluang ini untuk mengejar tujuan ini melalui profesion saya.”

Presiden Persatuan Undang-Undang Lubna Shuja telah berkata:

“Tahniah kepada semua calon kami. Adalah mengilhamkan untuk membaca begitu banyak penyertaan yang menunjukkan kerja hebat yang dilakukan oleh ramai ahli kami. Mereka adalah kesaksian kepada profesion ini.

“Kami bangga untuk mengumumkan senarai pendek peguam-peguam hebat yang secara konsisten telah melakukan lebih daripada yang diharapkan untuk membuat impak kekal ke atas rakan sekerja dan komuniti.”

Majlis Wira Undang-Undang akan diadakan pada Khamis, 7 September 2023, di mana pemenang akan diumumkan oleh Presiden Persatuan Undang-Undang Lubna Shuja.

Kontak MediaLawyerychris.dias@lawyery.co020357612753 Waterhouse Square, 138-142 Holbornhttp://www.lawyery.coSumber: Lawyery Limited