“Merentasi Lautan untuk Meneroka Jinxi” secara rasmi dilancarkan ke seluruh dunia

Jinhua, Zhejiang Sheng 13 September 2023 – Pada 11 September 2023, “Merentasi Lautan untuk Meneroka Jinxi” telah dilancarkan secara rasmi ke seluruh dunia.

Sejak Mei 2023, Zon Pembangunan Jinhua telah mengadakan siri aktiviti “Merentasi Lautan untuk Meneroka Jinxi”, di mana pelajar antarabangsa di Jinhua dari seluruh dunia menceritakan kisah Jinxi dengan pandangan mereka sendiri.

Aktiviti ini telah menarik penyertaan pelajar antarabangsa dari 7 buah negara. Mereka merakam orang, budaya, objek, ritual, pemandangan dan benda-benda yang mereka lihat di daerah Jinxi melalui perkataan, foto, video, lukisan, dan lain-lain.

Dari dongeng hingga kemakmuran bersama, Pratik Sarkar, seorang pelajar antarabangsa dari Nepal, menggunakan kameranya untuk merakam cara pembelajaran lain di bandar Jinhua. Beliau berkata: “Lawatan saya ke Jinxi di Zon Pembangunan Jinhua membuka pintu lain untuk memahami budaya Cina tradisional.”

Beliau merakam 6 kawasan dan kampung yang berbeza di Jinxi dalam kamera. Beliau berkata: Pesona Gunung Jiufeng adalah pengkristalan kebijaksanaan rakyat Cina selama beribu-ribu tahun, dan kuasa misteri Kampung Yi di bawah sawah padi sepuluh ribu tahun kelihatan membawa beliau ke zaman purba. Dalam terowong masa dan ruang, sebuah kampung yang tidak ketara mempunyai warisan semangat motto keluarga 600 tahun. Anda boleh meneroka konteks seribu tahun seni ukiran bata dalam bangunan berciri Cina, dan anda juga boleh menemui rasa budaya kebangsaan Cina dalam bunga api dan makanan. Di China pada zaman purba, sempadan antara Kerajaan Yue dan Kerajaan Gumie menyaksikan perkembangan hebat kampung Cina menuju kemakmuran bersama.

Media Contact

Jinhua Development Zone

jhk@jhk.gov.cn

http://kfq.jinhua.gov.cn

Sumber: Zon Pembangunan Jinhua