Jalan Utama UK – hidup – tendangan oleh kerjasama Totally Locally

Perniagaan Magic Tenner di Sandwich Kent

Lebih 60 bandar di seluruh UK mengambil bahagian dalam Kempen Magic Tenner 7-21 Oktober 2023.

West Yorkshire, United Kingdom 29 Sep 2023 – Totally Locally (https://totallylocally.org) ditubuhkan di Calderdale, West Yorkshire pada tahun 2010 oleh pakar jenama dan pemasaran yang memenangi anugerah Chris Sands.

Kini terdapat lebih 150 bandar di UK yang telah menjadi ‘Totally Locally’ dengan ‘Town Kit’ penuh dan telah mencapai sejauh New Zealand, Amerika Syarikat, dan Australia. Chris memutuskan untuk memberikan kempen itu setelah beliau dibanjiri bandar-bandar selepas kejayaan kempen di Calderdale. “Saya hanya mahu melihat apa yang akan berlaku!” katanya.

Totally Locally ialah kit pemasaran untuk mana-mana bandar menggunakan mesej pemasaran utama termasuk ‘The £5 Message’, ‘The Magic Tenner’, dan ‘Fiver Fest’, dan menggalakkan cara kerja bersama baharu untuk perniagaan bebas.

Totally Locally mewujudkan kerjasama dan terbukti meningkatkan jalan-jalan utama pada hampir tiada bajet. Bandar-bandar Totally Locally telah memenangi Anugerah Jalan Utama Tahunan di Crickhowell pada tahun 2019, Hebden Bridge pada tahun 2018, dan Belper pada tahun 2014. Bandar-bandar Totally Locally lain telah memenangi anugerah kebangsaan dan serantau.

Dengan penutupan Wilko, sekali lagi kematian jalan utama sedang diraikan, dan jeritan ‘berputus asa’ telah didengar di kebanyakan media.

Tetapi membuat perjalanan ke banyak bandar kecil yang tidak mempunyai ruang untuk peruncit ‘kotak besar’, mereka penuh dengan kedai bebas dan cerita yang berbeza muncul. Ramai orang menemui semula jalan-jalan utama tempatan mereka semasa pandemik, dan banyak daripada kesetiaan baru yang ditemui itu kekal.

Banyak bandar kecil berjalan dengan baik, bahkan berkembang maju, mendapati bahawa cara menuju tenaga baru yang ditemui ini adalah melalui kerjasama. Mereka memandang kedai mereka bukan sebagai perniagaan individu tetapi sebagai sebahagian daripada satu ekosistem yang besar – Jalan Utama mereka. Dan, seperti mana-mana ekosistem, semua perniagaan bergantung antara satu sama lain untuk kelangsungan hidup. Jadi masuk akal bahawa perniagaan-perniagaan ini bekerja sama atas dasar bahawa jika keseluruhan bandar sibuk, semua orang menang.

Sama pentingnya, kebanyakan kedai bebas kecil itu menopang banyak perniagaan lain dalam ekonomi tempatan mereka. Mereka mewujudkan jaringan perniagaan saling bergantung yang besar, dari pembekal kepada pembuat, penanam kepada akauntan, malah pencuci tingkap dan pemandu penghantaran. Semua bersambung kepada dan bergantung kepada perniagaan jalan utama bebas itu untuk mata pencarian mereka sendiri.

Jadi pada bulan Oktober ini, lebih 60 bandar di seluruh UK bergabung dalam kempen seluruh negara ‘The Magic Tenner’, untuk menonjolkan dan meraikan apa yang dilakukan Jalan-Jalan Utama Bebas untuk komuniti kita, dan sebagai balasan membawa tawaran istimewa kepada pelanggan untuk mengucapkan terima kasih atas sokongan mereka.

Kempen Magic Tenner (lihat http://magictenner.co.uk) dikendalikan oleh Totally Locally, organisasi jalan utama akar rumput terbesar di UK. Ia menonjolkan kepentingan membeli-belah secara tempatan di jalan utama anda dengan ratusan perniagaan menawarkan tawaran istimewa £10, untuk menggalakkan penduduk tempatan melangkah masuk ke kedai-kedai yang kerap mereka lalui. Selain poster tawaran istimewa dan pos media sosial mereka, perniagaan-perniagaan memaparkan berapa banyak pembekal tempatan yang mereka beli sendiri. Ini adalah kes “Beli-Belah Tempatan kerana kami memilih untuk membeli-belah secara tempatan juga!”.

The Magic Tenner berdasarkan kajian oleh New Economics Foundation yang menunjukkan bahawa bagi setiap £10 yang dibelanjakan dengan perniagaan bebas tempatan, sehingga £50 dijana dalam ekonomi tempatan, semata-mata kerana wang beredar keliling dan keliling, dibelanjakan semula berulang kali antara perniagaan saling bergantung itu (maka ‘Magic’ Tenner).

Apabila rantaian bekalan perniagaan bebas dibandingkan dengan kedai rantaian besar atau pasar raya, mereka mempunyai impak yang jauh lebih besar berhampiran rumah, kerana kebanyakan organisasi besar itu mempunyai semua perniagaan mereka dipusatkan, dan hanya gaji kakitangan yang bocor ke dalam ekonomi tempatan. Hampir semuanya yang lain datang dari luar kawasan tempatan, jadi ada sangat sedikit kesan. Jika anda membeli dalam talian dari raksasa multi-nasional itu, tiada kesan tempatan langsung. Hampir setiap penny meninggalkan ekonomi tempatan.

Jadi pergi dan membelanjakan ‘Magic Tenner’ di jalan utama tempatan anda dengan kedai bebas boleh memberi kesan yang jauh lebih besar daripada yang anda bayangkan.

Bandar-bandar yang mengambil bahagian termasuk: Aberystwyth, Alloa, Amble, Ashton u Lyne, Axminster, Barnstaple, Barry, Bedford, Bewdley, Bingley, Birchington, Bolsover, Brigg, Broadstairs & St Peters, Burntisland, Chapel Allerton, Cheadle, Chesterfield, Chew Valley, Chichester, Chorley, Cloughmills, Comrie, Durham, Dursley, Elmsett, Exeter, Falkirk, Forres, Hornsea, Huntly, Keighley, Leven, Llanidloes, LS29 area, Margate, Mexborough, Nailsworth, Nairn, Newcastle-under-Lyme, Newcastle upon Tyne (Grainger Market), Newport, Ottery St Mary, Paddock Wood, Penarth, Penrith, Ramsgate, Richmond, Ryde, Sale, Saltburn-by-the-Sea, Sandwich, Sleaford, Sowerby Bridge, Stoke-on-Trent, Stoke Newington, Stroud, Swadlincote, Tavistock, Thornbury, Totnes, Truro, Wendover, Westgate-on-Sea, Whitley Bay, Wimborne, Wotton-under-Edge, dan York.

Kempen Magic Tenner ini disokong oleh Bira (Persatuan Peniaga Bebas British) yang bertindak sebagai suara runcit bebas dan perniagaan jalan utama lain, memperjuangkan padang yang sama rata untuk sektor bebas.

Andrew Goodacre, CEO Bira berkata: “Sebagai suara runcit bebas dan perniagaan jalan utama, Bira dengan bangganya menyokong Kempen Magic Tenner Totally Locally. Kami mendesak ahli kami, serta kedai dan rantau di seluruh UK, untuk menjadi sebahagian daripada inisiatif hebat ini. Berikutan kejayaan luar biasa kempen Kebangsaan ‘Fiver Fest’, kami percaya Magic Tenner akan menggiatkan lagi jalan-jalan utama dan ekonomi tempatan kita. Ia bukan sahaja tentang £10 yang anda belanjakan; ia tentang kesan kolektif terhadap komuniti kita.

Perniagaan Magic Tenner di Sale ManchesterBilangan pembekal tempatan di Bridport

Media Contact

Totally Locally

info@totallylocally.org

Woodend Creative Centre, Workspace, The Crescent, Scarborough, North Yorkshire, YO11 2PW

Home

Sumber: Totally Locally