Hazza AlMansouri Mahu Berbual dengan Sultan Alneyadi Selepas Kembali ke Bumi

Hazza AlMansouri dan Sultan AlNeyadi

Angkasawan Emiriah Hazza AlMansouri mendedahkan bahawa dia mahu membincangkan pelbagai perkara dengan rakannya Sultan Alneyadi selepas pulang dari misi itu.

Dubai, Emiriah Arab Bersatu 4 Sep 2023 – Hazza AlMansouri, angkasawan Emiriah telah berkata, terdapat dua perkara yang dia mahu ketahui daripada rakannya Sultan Alneyadi selepas kembali ke bumi. Angkasawan itu telah menyatakan ‘Saya telah berhubung dengan beliau setiap hari sejak dia berlepas…Tetapi terdapat dua perkara yang saya mahu tanya beliau apabila kami bertemu muka dengan muka’.

Bagi setiap angkasawan, berjalan di angkasa adalah sangat menarik dan menyeronokkan. Dan terdapat banyak perkara yang mereka mahu bincangkan tentang berjalan di angkasa kerana pada masa itu mereka dapat mengalami pelbagai jenis perkara. AlMansouri telah berkata ‘Saya bercakap dengannya seketika selepas berjalan di angkasa’. Beliau juga telah menyatakan, ‘Tetapi saya tidak berpuas hati. Saya mahu tahu semua butiran tentangnya. Berjalan di angkasa adalah sesuatu yang dinantikan oleh setiap angkasawan. Adalah sungguh menakjubkan bahawa dia dapat melakukannya’.

Dalam perbincangan dengan media, AlMansouri telah berkata ‘Saya mahu mendengar daripadanya pengalaman perjalanan pulangnya…Saya mahu membandingkannya dengan perjalanan pulang saya menaiki kapsul Soyuz. Ini akan membantu saya mempelajari lebih lanjut tentang kenderaan yang berbeza dan bagaimana tubuh bertindak balas secara berbeza semasa mendarat di lautan dan mendarat di permukaan yang keras. Ini adalah pengetahuan penting yang boleh disampaikan kepada generasi akan datang’.

Alneyadi pergi untuk misi di ISS selama enam bulan dan dia berkongsi banyak gambar pada masa itu. Bukan itu sahaja, gambar yang diambilnya juga telah diterbitkan oleh NASA. Oleh sebab itu, AlMansouri telah berkata ‘Dia mempunyai mata yang baik untuk fotografi dan sering mendapat sudut yang baik…Maklum balas yang saya terima setiap hari, daripada NASA, daripada saintis dan daripada pengawal darat adalah bahawa dia sangat cekap dalam kerjanya dan dia benar-benar pandai mengambil gambar’.

AlMansouri juga bercakap tentang bagaimana ikatan mereka tumbuh dan tentang topik itu dia berkata ‘Kami memulakan usaha ini bersama-sama…Latihan di Rusia sangat sukar buat kami kerana kami adalah antara angkasawan Arab pertama. Ikatan dan semangat setiakawan kami terbina dari situ’.

Media Contact

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber: Daniel Martin