Bell, Vodafone, dan Verizon Menjalankan Panggilan Hologram Transatlantik Langsung Pertama

Matsuko Hologram Header

Tiga daripada syarikat rangkaian terbesar di dunia, Bell, Verizon, dan Vodafone telah berjaya menjalankan panggilan holografik transatlantik pertama.

Toronto, Ontario 26 Sep 2023 – Teknologi telah mencapai tahap baharu apabila tiga daripada syarikat teknologi, komunikasi dan rangkaian terbesar telah menjalankan mesyuarat holografik merentas benua pertama. Bell, bersama-sama dengan pembawa AS Verizon dan pembawa UK Vodafone telah bekerjasama dan menjalankan sambungan yang berjaya antara orang holografik. Mereka baru-baru ini berkongsi siaran akhbar bersama yang mendakwa mereka telah “berjaya menjalankan mesyuarat kerjasama langsung transatlantik pertama yang menyambungkan beberapa orang holografik.” Matsuko adalah syarikat yang bertanggungjawab atas ini kerana ia berada di belakang teknologi holografik baru dan canggih ini.

Siaran akhbar itu menyatakan bahawa syarikat-syarikat itu telah menggunakan “perisian kehadiran holografik masa nyata” Matsuko untuk mewujudkan orang holografik. Perisian ini boleh menggunakan kamera tunggal dari telefon pintar untuk mewujudkan hologram peserta dalam mesyuarat yang boleh dilihat oleh peserta lain dengan memakai topi Extended Reality (XR).

Menurut siaran akhbar itu, pengkomputeran tepi pelbagai akses (MEC) dan rangkaian 5G digunakan dalam proses yang membantu menyambung hologram peserta. Orang-orang ini hadir di Toronto yang telah menggunakan rangkaian 5G Bell, orang di New York telah menggunakan rangkaian 5G Verizon dan orang di London telah menggunakan rangkaian 5G Vodafone. Siaran berita juga menekankan bahawa kerjasama itu menggunakan dua pembawa lain yang menggunakan rangkaian 5G daripada Antara Muka Pemrograman Aplikasi (API) Future Forum (5GFF). Ia digunakan untuk ujian dan dikenali sebagai ‘API Penemuan Tepi 5GFF’. Pembangun seperti Matsuko menggunakan API dan menemui tepi terdekat pengguna akhir kemudian membolehkan aplikasi berfungsi dengan sebaiknya.

Kelambatan dan prestasi pembangun utama dalam kerjasama ini, Matsuko telah menunjukkan kesempurnaan dalam menggunakan alat persidangan dan sesuatu yang orang perlu cuba secara langsung untuk mengalami sepenuhnya. Ujian ini adalah revolusi kerana ia memaparkan keputusan yang berjaya bekerja pada jarak sedemikian. Sesuatu yang serupa berlaku dengan Starline, projek Google yang menunjukkan demo termasuk 35 peserta dalam bilik yang berbeza tetapi mereka sebahagian besarnya 35 kaki jauhnya. Di atas itu, dalam demo Starline, teknologi itu menggunakan kamera perkakasan khas bersama dengan AI untuk mencipta video sembang manakala Matsuko menggunakan kamera dari telefon pintar.

Media Contact

Daniel Martin

dm3805508@gmail.com

Sumber: Daniel Martin